Průvodce pro zaměstnavatele: Jak na zaměstnávání důchodců

To, že váš zaměstnanec dosáhl důchodového věku, neznamená, že musíte ukončit pracovněprávní vztah. Dokonce se starobním důchodcem můžete uzavřít i novou pracovní smlouvu. Zjistěte, jaká jsou aktuální pravidla pro zaměstnávání důchodců a za jakých podmínek můžete pracovní poměr s důchodci rozvázat.

V souvislosti s dosažením důchodového věku zaměstnance může nastat hned několik situací, které si v tomto článku podrobně rozebereme:

  1. Zaměstnanec dosáhl důchodového věku a na vlastní žádost chce ukončit pracovní poměr.
  2. Zaměstnanec dosáhl důchodového věku, chce pokračovat v pracovním poměru a vy souhlasíte.
  3. Zaměstnanec dosáhl důchodového věku a chce pokračovat v práci, vy s ním však chcete rozvázat pracovní poměr.
  4. Kandidát hlásící se na pracovní pozici je v důchodovém věku.

Důchodce na vlastní žádost ukončí pracovní poměr

Přestože se počet pracujících důchodců neustále zvyšuje, většina lidí stále ukončuje pracovní poměr hned po dosažení důchodového věku. Zaměstnavatel je v tomto případě povinen žádosti vyhovět a jedná se o tzv. výpověď dohodou, kdy může, ale nemusí být stanovena výpovědní lhůta. Zaměstnanec v tomto případě nemá nárok na odstupné.

Postup ukončení pracovního poměru je následující:

  1. Zaměstnanec podá zaměstnavateli žádost o ukončení pracovního poměru a sám požádá příslušnou správu sociálního zabezpečení o důchod.
  2. Zaměstnavatel je povinen vystavit potvrzení k této žádosti o důchod.
  3. Zaměstnavatel je rovněž povinen vystavit potvrzení o zaměstnání se všemi náležitostmi jako u jiného zaměstnance.
  4. Evidenční list důchodového pojištění („ELDP“) se vystavuje i pro poživatele starobního důchodu, pokud zaměstnání založilo účast na důchodovém pojištění. 
  5. Ukončení pracovního poměru musí zaměstnavatel do 8 dnů nahlásit správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně zaměstnance.

Starobní důchodce se nemůže evidovat na úřadu práce, a tedy zaměstnavatel při rozvázání pracovního poměru není povinen sdělit správě sociálního zabezpečení údaje pro účely evidence uchazeče o zaměstnání.

Za jakých podmínek můžete ukončit pracovní poměr se starobním důchodcem? 

Dosažení důchodového věku ani pobírání starobního důchodu neznamená, že pracovní poměr končí – naopak, automaticky pokračuje až do skončení platnosti pracovní smlouvy. Často se tak stává, že starobní důchodce chce v práci pokračovat, zaměstnavatel ale chce pracovní poměr rozvázat. Ukončit pracovní smlouvu s důchodcem však není jednoduché a lze tak učinit za stejných podmínek jako s jakýmkoli jiným zaměstnancem – tedy výhradně z důvodů, které stanovuje zákoník práce.

V tomto případě se jedná o výpověď ze strany zaměstnavatele, takže musíte dodržet výpovědní lhůtu a vyplatit zaměstnanci odstupné. Nezapomeňte si splnit své ohlašovací povinnosti, které jsou stejné jako v případě výpovědi ze strany zaměstnance.

Pracující důchodce – povinnosti zaměstnavatele

Zaměstnanec, který dosáhl důchodového věku, může nadále pokračovat v pracovněprávním vztahu a zároveň pobírat starobní důchod, přičemž není potřeba sepisovat novou pracovní smlouvu. Stejně tak může nastoupit do nové práce, aniž by přišel o nárok na důchod. Důchodci mohou pracovat zcela bez omezení, tedy na jakýkoli typ smlouvy, výši úvazku apod. Liší se pouze způsob výpočtu odvodů, který je pro důchodce výhodnější.

Výjimku tvoří předčasné starobní důchody. Lidé, kteří pobírají předčasný důchod před dosažením řádného důchodového věku, přicházejí o nárok na předčasný důchod, pokud jejich pracovní činnost zakládá účast na důchodovém pojištění. Nárok na předčasný důchod zase získají, pokud ukončí zaměstnání anebo dosáhnou řádného důchodového věku.

Tip Jste OSVČ, podnikatel, firma, příspěvková organizace či úřad s obratem v bezhotovostních transakcích do 50 tis Kč? Požádejte o platební terminál nebo platební bránu na půl roku zdarma a přijímejte platby kartou. Stačí, když jste posledních 12 měsíců neakceptovali platby kartou a splňujete všeobecné podmínky pro využívání služby akceptace plateb kartou.

Ohlašovací povinnosti zaměstnavatele

Zaměstnavatel je povinen do osmi dnů oznámit nástup důchodce na pracovní pozici místně příslušné správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně zaměstnance. Stejná lhůta platí pro oznámení dosažení důchodového věku stávajícího zaměstnance.

Daň z příjmů a odvody zdravotního a sociálního pojistného

Co se týče daně z příjmů, platí pro pracující důchodce stejná pravidla jako pro všechny zaměstnance; nemají tedy žádné speciální slevy ani úlevy. Zaměstnavatel daní příjmy důchodců stejně jako příjmy jiných zaměstnanců. Samotný starobní důchod je osvobozen od daně z příjmů, a to až do výše 36násobku minimální mzdy v daném roce. Při překročení této hranice je důchodce povinen podat daňové přiznání, zdaňuje se však pouze částka přesahující 36násobek minimální mzdy. 

Starobní důchodci jsou státními pojištěnci a neuplatňuje se u nich tzv. minimální vyměřovací základ. To znamená, že zdravotní pojistné odvádí ze skutečně dosaženého příjmu.

Důchodová reforma by od ledna 2025 měla starobní důchodce zcela osvobodit od plateb sociálního pojistného, které nyní činí na straně zaměstnance 6,5 % z hrubé mzdy. Platba sociálního pojistného na straně zaměstnavatele však zůstane beze změny.

Nemocenské pojištění

Co se týče nemocenské, mají na ni nárok ti pracující důchodci, jejichž pracovní poměr zakládá účast na nemocenském pojištění. Platí pro ně ale v určitých případech odlišná pravidla.

Při dočasné pracovní neschopnosti dostávají stejně jako jiní zaměstnanci prvních 14 dní náhradu mzdy, poté nemocenskou – ta však může trvat dohromady maximálně 70 dní v jednom kalendářním roce. Výše nemocenské je stejná jako u ostatních zaměstnanců. Starobní důchodci navíc nemohou pobírat nemocenskou ani ošetřovné po skončení pracovního poměru.

Stručně
  • Pokud se důchodce rozhodne ukončit pracovní poměr, zaměstnavatel je povinen žádosti vyhovět. Zaměstnanec v tomto případě nemá nárok na odstupné.
  • Pokud starobní důchodce chce v práci pokračovat, ale zaměstnavatel chce pracovní poměr rozvázat, může tak učinit výhradně z důvodů, které stanovuje zákoník práce. Zaměstnavatel musí dodržet výpovědní lhůtu a vyplatit zaměstnanci odstupné.
  • Zaměstnanec, který dosáhl důchodového věku, může nadále pokračovat v pracovněprávním vztahu a zároveň pobírat starobní důchod, přičemž není potřeba sepisovat novou pracovní smlouvu.
  • Zaměstnavatel je povinen do osmi dnů oznámit nástup důchodce na pracovní pozici nebo dosažení důchodového věku stávajícího zaměstnance místně příslušné správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně zaměstnance.
  • Co se týče daně z příjmů, platí pro pracující důchodce stejná pravidla jako pro všechny zaměstnance. Starobní důchod je osvobozen od daně z příjmů, a to až do výše 36násobku minimální mzdy v daném roce.
  • Pracující důchodci odvádí zdravotní pojistné ze skutečně dosaženého příjmu a od ledna 2025 by měli být osvobozeni od plateb sociálního pojistného.
  • Nemocenská pracujících důchodců může trvat dohromady maximálně 70 dní v jednom kalendářním roce. Starobní důchodci navíc nemohou pobírat nemocenskou ani ošetřovné po skončení pracovního poměru.

Zpět