Zákoník práce je třeba změnit

Pouze třetině firem vyhovuje současná podoba zákoníku práce. Téměř polovině firem zákoník práce nevyhovuje. Velké firmy s obratem nad 40 miliónů korun jsou se zákoníkem práce nespokojeny dokonce v 64 procentech případů, vyplývá z průzkumu ČSOB Index očekávání firem.

Ze všeho nejvíce by účastníci průzkumu v případě zákoníku práce uvítali kratší výpovědní lhůtu. Ta nyní trvá dva měsíce a začíná běžet vždy prvním dnem kalendářního měsíce, který následuje po doručení výpovědi. Za kýženou změnu číslo jedna ji považuje přes 40 procent oslovených společností.

Zkušební dobu pro otestování nových zaměstnanců by si firmy naopak přály delší než nynější tři měsíce. Toto opatření považuje za nejdůležitější 30 procent firem. Podobný podíl zástupců byznysu by ze všeho nejvíce ocenil výpověď bez udání důvodu výměnou za vyšší odstupné. Mezi firmami s obratem přesahujícím 40 milionů korun by jednodušší zbavení se zaměstnance zvolilo jako zásadní opatření 40 procent dotázaných.

Devětadvacet procent firem s ročním obratem do tří milionů korun odpovědělo, že by ocenilo výpověď bez důvodu i za cenu vyššího odstupného. „Tento administrativní proces se prostě musí zjednodušit. Zaměstnanci, kteří chodí do práce jenom proto, že musí, a neodvádějí adekvátní práci, pro zaměstnavatele představují velký oříšek,“ vysvětluje Josef Fidler, majitel společnosti Ruční tkaní.

Tip Potřebujete finanční prostředky pro rozvoj svého podnikání nebo zajištění provozních nákladů? S úvěry ČSOB nejste na podnikání sami. Půjčte si až 10 mil. Kč se zvýhodněnou sazbou od 6,9 % p. a.

Zpět