Výzvy spojené s mateřstvím a podnikáním

Podnikání a mateřství jsou dvě role, které mohou být náročné na zvládnutí, ale pro mnoho žen představují zároveň příležitost k osobnímu a profesnímu růstu. Tento článek se zaměřuje na specifické výzvy, kterým podnikatelky během mateřství čelí, a poskytuje praktické rady a strategie, jak tyto výzvy úspěšně zvládnout.

1. Časová flexibilita a řízení času

Pro mnoho žen je správa času během mateřství obrovskou výzvou. Péče o děti často vyžaduje nepřetržitou pozornost, což omezuje čas, který mohou věnovat podnikání. V Evropě ale roste počet žen, které se rozhodují pro flexibilní pracovní modely, které jim umožňují sladit podnikání s mateřstvím.

Tipy pro efektivní řízení času:

  • Stanovte si jasné priority: Používejte metodu Eisenhowerovy matice, která pomáhá rozdělit úkoly na důležité a naléhavé.
  • Digitální nástroje: Aplikace jako Notion nebo Monday.com jsou populární a pomohou vám lépe plánovat a sledovat úkoly.

Statistika: Podle studie Eurofound 2020 přibližně 40 % žen v Evropě využívá flexibilní pracovní dobu jako klíčový faktor pro sladění pracovního a rodinného života.

2. Zvládání stresu a prevence vyhoření

Mateřství a podnikání mohou být stresující kombinací, což může vést k vyhoření. Evropské podnikatelky stále častěji hledají způsoby, jak snížit stres a udržet si duševní pohodu.

Praktické kroky ke zvládání stresu:

  • Pravidelná relaxace: Evropské podnikatelky stále častěji zařazují do svých denních rutin relaxační techniky, jako je meditace (využít můžete českou aplikaci Calmio) nebo se zaměřit na mindfulness.
  • Podpora rodiny: Příkladem může být  Skandinávie, kde je velmi rozšířená praxe sdílení rodičovských povinností, což umožňuje podnikatelkám snížit stres a věnovat se i podnikání.

Tip: Studie European Institute for Gender Equality (EIGE) 2021 zjistila, že ženy, které pravidelně praktikují mindfulness, vykazují nižší úroveň stresu a vyšší pracovní spokojenost.

3. Finanční výzvy

Udržení finanční stability během mateřství může být výzvou. Snížení příjmů a omezený čas na podnikání často nutí ženy hledat inovativní způsoby, jak zajistit stálý příjem.

Strategie pro finanční stabilitu:

  • Diverzifikace příjmů: Evropské podnikatelky stále více využívají pasivní příjmy prostřednictvím online kurzů nebo prodeje digitálních produktů.
  • Podpora z grantů: Mnoho evropských zemí nabízí granty a finanční podporu pro ženy, které podnikají a zároveň pečují o děti. Od 1. do 31. října se také můžete přihlásit do projektu Visa She’s Next. Tato iniciativa podporuje ženy v podnikání a nabízí nejen přístup k odborným mentorům a komunitě, která vám může pomoci růst.

Statistika: Podle studie European Commission 2021 až 35 % žen podnikatelek v Evropě uvedlo, že využívají grantové programy na podporu podnikání během mateřství.

4. Podpora a networking

Pro ženy, které podnikají během mateřství, může být obtížné udržet aktivní networking. Nicméně online platformy a komunitní programy v České republice a Evropě nabízejí nové možnosti, jak zůstat ve spojení a rozvíjet své podnikání.

Jak zůstat propojena s podnikatelskou komunitou:

  • Online networking: V Evropě jsou populární platformy jako EU Business Network for Women Entrepreneurs, které poskytují podporu a networkingové příležitosti.
  • Podnikatelské inkubátory a mentoring: Existují speciální inkubátory pro ženy podnikatelky, které poskytují mentoring a podporu, příkladem může být Visa She’s Next nebo organizace Ženský byznys..

Zdroj: Výzkum EIGE 2020 ukazuje, že ženy, které jsou zapojeny do mentoringových programů, mají vyšší míru úspěšnosti ve svých podnicích.

5. Rovnováha mezi prací a osobním životem

Jednou z nejtěžších výzev, kterým čelí podnikatelky během mateřství, je nalezení rovnováhy mezi prací a rodinným životem. V Evropě je stále častější trend vytváření oddělených pracovních a osobních prostorů a striktního dodržování pracovních hodin.

Návody na udržení rovnováhy:

  • Stanovení pracovních hranic: V mnoha evropských zemích je běžné, že podnikatelky stanovují pevné pracovní hodiny, aby si zajistily dostatek času pro rodinu – vyzkoušet můžete například  metodu „Time Blocking“. Metoda „Time Blocking“ spočívá v rozdělení dne na bloky času, kdy se věnujete konkrétním úkolům. Každý blok je určený pro specifické aktivity – například dopoledne se věnujete pracovním úkolům, odpoledne rodině, a večer máte čas na osobní odpočinek. Tímto způsobem si můžete lépe organizovat den.
  • Fyzický prostor pro práci: Trend home office s odděleným pracovním prostorem je v Evropě velmi rozšířený, což pomáhá udržet rovnováhu mezi prací a osobním životem. Vyčleníte si tedy prostor, kde se věnujete pouze podnikání a oddělíte jej od osobního prostoru.

Závěr

Mateřství a podnikání mohou být neuvěřitelně náročnou kombinací, ale pro mnoho žen také představují jedinečnou příležitost k seberealizaci, osobnímu růstu a dosažení finanční nezávislosti. S vědomím specifických výzev, které tato cesta přináší, a s využitím správných nástrojů a podpory však můžete úspěšně zvládnout obě role. Evropské podnikatelky dokazují, že s flexibilními pracovními modely, důkladným řízením času, aktivním networkingem a pevnou finanční strategií je možné nejen udržet rovnováhu mezi prací a osobním životem, ale také dosáhnout významného úspěchu. Vaše cesta jako podnikatelky může být náročná, ale s odhodláním, kreativitou a podporou komunity je každý krok vpřed důkazem vaší síly a odhodlání. Pamatujte, že nejste na této cestě sama – kolem vás je síť žen, které sdílejí podobné výzvy a společně můžete dosáhnout mnohem více.


Zpět