17. díl: Video je jedním z nejefektivnějších marketingových nástrojů. Využijte jej i vy

Marketingoví specialisté se shodují v tom, že je video jedním z nejúčinnějších marketingových nástrojů. To ostatně potvrzuje také zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, který věří, že je video neodmyslitelnou součástí budoucnosti marketingu. Jaké jsou výhody videa, na jaké platformy video umístit a jaké nástroje vám umožní vytvořit poutavé video zcela svépomocí?

Statistiky video marketingu v roce 2021

To, že je používání videa ve světě businessu čím dál tím oblíbenější, dokazují i světové statistiky. Podívejte se na ty nejzajímavější:

5 výhod videa

Čísla mluví jasně, video se těší velké oblibě nejen u marketingových specialistů, ale také u samotných zákazníků. Uvažujte i vy nad tím, že do své marketingové strategie zařadíte video? V tom, že děláte krok správným směrem, vás utvrdí řada výhod videí.

Video je nejoblíbenější formát na sociálních sítích

Video je nejoblíbenějším formátem na sociálních sítích a pyšní se také skvělým dosahem. Rozdíl ve sledování videí na sociálních sítích a jiných platformách spočívá zejména v tom, že na sociálních sítích nejsou videa vyhledávaná, ale spíše objevovaná.

Video zvyšuje prodej

Je také nesporným faktem, že video zvyšuje prodej. Což ostatně opět dokazují statistiky. Více než 80 % zákazníků totiž uvedlo, že byli po zhlédnutí videa přesvědčeni o tom, že produkt či službu zakoupí.

Video přitahuje pozornost zákazníků

Ukázalo se také, že video přitahuje více pozornosti než jiné formy obsahu. A jak se říká, první dojem je rozhodující. Pokud tedy svého zákazníka zaujmete v prvních vteřinách, bude pravděpodobnější, že u vás nakoupí.

Video vysvětlí i složité věci jednoduše

Uvádíte na trh nový produkt nebo službu? Pak je právě pro vás video trefou do černého. Během několika vteřin totiž dokáže vysvětlit i komplikované věci.

Video zvyšuje důvěru

Ti nejúspěšnější obchodníci na světě potvrzují, že je důvěra mezi kupujícím a prodávajícím základem konverzí a prodeje. A právě videa posilují důvěru a podněcují emoce, které jsou s úspěšným prodejem nerozlučně spojeny.

Na jaké platformy video umístit?

Video nabízí opravdu širokou škálu využití. Můžete ho umístit na své webové stránky, obohatit jím blogový článek nebo ho také umístit na sociální sítě. Pojďme si jednotlivé varianty přiblížit.

Webová stránka

Kdo by se ve vyhledávání nechtěl objevit na prvních příčkách? Právě s tím vám dokáže výrazně pomoci video na webové stránce, které vede k vyšším umístěním v organickém vyhledávání. Podle některých studií přidání videa na landing page dokonce dokáže navýšit konverze až o 80 %.

Facebook

Facebook má v současnosti neuvěřitelných 2,8 miliard uživatelů napříč světem. Každý den se na této sociální síti uskuteční více než 8 miliard přehrání videa. Ze statistik vyplývá, že více než 80 % firem volí právě Facebook jako primární sociální síť, na níž uskutečňuje video marketing.

Instagram

Video slaví úspěch také na Instagramu. A čísla to potvrzují. V roce 2020 zaznamenal Instagram 80% nárůst času, kteří zde uživatelé strávili sledováním videí.

YouTube

Za zmínku samozřejmě stojí také nejoblíbenější platforma na sledování videa, a sice YouTube. Je třeba také dodat, že se celosvětově jedná o druhý největší vyhledávač. YouTube používá více než 1,9 miliard lidí, což je zhruba jedna třetina uživatelů internetu a denně se zde zhlédne více než 1 miliarda hodin videí. Na YouTube se přehrává především zábavní a hudební obsah, i zde je však prostor pro videoreklamu.

Tik Tok

Tik Tok je v současnosti čtvrtou největší sociální sítí na světě s více než půl miliardou uživatelů. Oblíbený je zejména u starších dětí a mládeže do 25 let. Pokud tedy své produkty cílíte na tyto věkové skupiny, rozhodně by vám Tik Tok neměl uniknout.

LinkedIn

V neposlední řadě je potřeba zmínit LinkedIn. Statistiky totiž ukazují, že mají video kampaně na LinkedInu o 50 % větší pravděpodobnost zhlédnutí. Berte proto v potaz i tuto platformu a zaujměte poutavým videem profesní komunitu.

Nástroje pro tvorbu videí

Pokud nechcete do videí investovat příliš mnoho peněz a uvažujete nad tím, že ho vytvoříte sami, přijdou vám vhod nástroje, díky kterým video vytvoří i laik. Myslete však na to, že i když tyto nástroje nabízí bezplatnou verzi zdarma, je nutné počítat s řadou omezení. Videa vytvořená v bezplatné verzi mohou být například vhodná pouze pro soukromé použití nebo mít nižší kvalitu.

PowToon

Jedním z oblíbených nástrojů pro tvorbu videí je PowToon. Umožňuje vybrat si jednu z předem vytvořených šablon a přizpůsobit ji svým potřebám. Výhodou tohoto nástroje je velký výběr designů a postav.

Vyond

Také pomocí nástroje Vyond můžete vytvořit poutavé animované video, stačí si vybrat styl a některou z množství postav. Uživatelé si chválí možnost vytvoření vlastních postav, díky kterým bude video unikátní.

Biteable

Biteable je označovaný za nejjednodušší nástroj pro tvorbu videa na světě. Stačí následovat jednoduché kroky a video budete mít brzy hotové. Nevýhodou je snad jen nemožnost navrhnutí vlastních postav.

VEED

VEED je nástroj pro upravování videa s mnoha funkcemi, kromě jiného umí snadno přizpůsobit rozměr videa pro různé kanály. V základní verzi je zdarma, a navíc využívá stoprocentně obnovitelnou energii.

Tipy na závěr: Jak vytvořit úspěšné video

  • Nezapomeňte na to, že obsah je král, velkou pozornost proto věnujte textům a scénáři.
  • Myslete na to, že emoce ve videu prodávají, zaútočte proto videem na srdce zákazníků.
  • Využijte ve videu barvy, které jsou spojeny s vaší firemní identitou, zákazník si tak lépe spojí video s vaší značkou.
  • Mnoho lidí sleduje video bez zvuku, uvažujte tedy nad tím, že do svého videa přidáte titulky.

Zpět