Malý průvodce pro udržitelnou kancelář

Udržitelné kanceláře dnes nepředstavují jen cestu k ochraně životního prostředí, ale také k vyšší produktivitě a úsporám pro firmy všech velikostí. Pro malé a střední podniky, které hledají způsoby, jak efektivně hospodařit se zdroji, snižovat náklady a zároveň podporovat zdraví zaměstnanců, se udržitelný přístup stává stále důležitějším. Zjistěte, jak se posunout směrem k udržitelnější kanceláři, minimalizovat negativní dopady na životní prostředí a podpořit efektivitu a zdraví zaměstnanců.

Co je to udržitelná kancelář?

Udržitelná kancelář je definována jako pracovní prostor, který minimalizuje negativní dopady na životní prostředí a podporuje efektivitu a zdraví zaměstnanců. Zahrnuje optimalizaci spotřeby energie, využívání recyklovatelných materiálů pro vybavení kanceláří, minimalizaci odpadu a celkově zlepšení kvality pracovního prostředí. Součástí takové kanceláře mohou být ekologicky šetrné technologie, od úsporného osvětlení až po systémy, které redukují spotřebu vody.

Základem udržitelné kanceláře je zdravé pracovní prostředí. Kvalitní vzduch, přirozené světlo, správná akustika, tepelná pohoda a další faktory mají přímý vliv na pohodu a zdraví zaměstnanců, a tím i na jejich výkon a produktivitu.

Ergonomicky navržený nábytek podporuje správné držení těla a přispívá ke snižování zdravotních problémů spojených s dlouhodobým sezením. Udržitelná kancelář se také neobejde bez moderních technologií, které zaměstnancům umožňují pracovat efektivněji a komfortněji. Výsledkem je prostor, kde se lidé, kteří v něm tráví svůj čas, cítí lépe a pracují produktivněji.

Studie společnosti World Green Building Council ukázala, že lepší kvalita vnitřního prostředí (včetně lepšího osvětlení, ventilace a tepelného komfortu) může zvýšit produktivitu až o 8-11 %.

Proč je důležité mít udržitelnou kancelář?

Udržitelná kancelář přináší ekologické i ekonomické výhody. Snižování spotřeby energie a využívání recyklovatelných materiálů pomáhá firmám nejen minimalizovat jejich ekologickou stopu, ale také přináší reálné finanční úspory.

Kromě toho takové prostředí zlepšuje renomé firmy, protože ekologická odpovědnost je pro mnohé klienty a obchodní partnery důležitým kritériem při výběru spolupráce.

Studie provedená Cone Communications a Echo Research zjistila, že 87 % spotřebitelů má pozitivnější vnímání společnosti, která podporuje řešení sociálních nebo environmentálních problémů.

Udržitelnost jako cesta ke zdravější a produktivnější firemní kultuře

Udržitelný přístup rovněž pozitivně ovlivňuje firemní kulturu, firma se může stát díky tomu přitažlivější pro potenciální nové zaměstnance.

Všechny tyto vlivy mají velký dopad na spokojenost zaměstnanců, která je v dnešní době velmi důležitým faktorem. Lidé pracující v udržitelných kancelářích jsou zdravější, šťastnější a produktivnější. Kvalitní vzduch, přirozené světlo a dobře navržené pracovní prostředí podporují lepší koncentraci a snižují stres.

Firmy, které investují do udržitelných opatření, mohou těžit z nižší fluktuace zaměstnanců a zlepšení celkové pracovní morálky. Udržitelná kancelář neznamená pouze lepší firemní reputaci, ale také reálný přínos pro interní prostředí a výkonnost firmy.

Ušetřit lze například přechodem na LED osvětlení, které může snížit náklady na osvětlení až o 80 % ve srovnání s tradičními žárovkami. Podle Johnson Controls udržitelné budovy s energeticky úspornými opatřeními mohou snížit spotřebu energie o 20-30 % oproti konvenčním budovám. Firma, která ročně platí 100 000 Kč za energie, tak může ušetřit 20 000 – 30 000 Kč implementací udržitelných řešení.

Jakým výzvám čelí firmy při přechodu na udržitelnou kancelář?

Přechod na udržitelnou kancelář vyžaduje investice, a to nejen finanční, ale i časové. Počáteční náklady na ekologické technologie, jako jsou úsporné osvětlení, solární panely nebo moderní systémy ventilace, mohou být vyšší než u tradičních technologií.

Přesto se tyto investice v dlouhodobém horizontu vrátí v podobě snížení provozních nákladů a zlepšení efektivity. Firmy však musí být připraveny na to, že návratnost těchto investic není okamžitá a vyžaduje strategické plánování a trpělivost.

Výzvou je také změna firemní kultury. Přechod na udržitelný model kancelářského prostředí vyžaduje změnu chování zaměstnanců. Většina udržitelných opatření, jako je třídění odpadu nebo úsporné využívání energie, vyžaduje zapojení celého kolektivu. Firmy proto musí pracovat na vzdělávání zaměstnanců a především je motivovat k tomu, aby se do těchto iniciativ aktivně zapojili.

Je dobré na téma „Výhody udržitelné kanceláře“ uspořádat školení, kampaň nebo nabídnout benefity za dodržování ekologických standardů na pracovišti. Tento proces může být zpočátku složitý, ale dlouhodobě přináší zlepšení firemní kultury a pracovního prostředí.

Příklady udržitelných řešení pro kancelář

Existuje mnoho udržitelných řešení, která mohou firmy implementovat do svých kanceláří.

Začlenění přírody a ekologie do firemní kultury

Jedním z prvních kroků, které je možné velmi jednoduše do firemní kultury začlenit, je zajištění efektivního systému třídění odpadu, který pomůže snížit množství odpadu končícího na skládkách. Dalším schůdným krokem je začlenění zeleně do kanceláře.

Pokojové rostliny, vertikální zahrady, zelené obrazy či mechové stěny jednoznačně přispívají k lepší kvalitě vzduchu i lepší akustice prostoru. Biofilní design se v posledních letech stal jedním z největších trendů v oblasti kancelářských interiérů. Tento koncept je zaměřený na přirozené propojení člověka a přírody, využívá přírodní prvky, materiály a organické tvary.

Úsporné osvětlení a solární panely

Jedním z následujících kroků k udržitelné kanceláři může být výměna osvětlení za energeticky úsporné varianty, jako jsou LED žárovky. Tyto moderní zdroje světla nejen spotřebovávají méně energie, ale také mají delší životnost oproti běžným žárovkám, což přináší výrazné úspory. Pokud má firma možnost umístění solárních panelů, mohou efektivně pomoci se snížením energetické závislosti.

Investice do solárních panelů může výrazně snížit náklady na energie a návratnost se pohybuje od několika let po více než desetiletí, v závislosti na faktorech jako cena instalace, výkon systému apod. Kromě úspor elektřiny solární panely také zvyšují hodnotu nemovitosti a přispívají k udržitelnosti firmy.

Tip Jste OSVČ, podnikatel, firma, příspěvková organizace či úřad s obratem v bezhotovostních transakcích do 50 tis Kč? Požádejte o platební terminál nebo platební bránu na půl roku zdarma a přijímejte platby kartou. Stačí, když jste posledních 12 měsíců neakceptovali platby kartou a splňujete všeobecné podmínky pro využívání služby akceptace plateb kartou.

Flexibilita a úspora prostoru s ekologickým nábytkem

Důležité je také myslet na nábytek – vybavení s ekologickými certifikacemi, vyrobené z recyklovaných materiálů nebo dřeva z udržitelně spravovaných lesů, přispívá k omezení negativního dopadu na přírodu.

Multifunkční a flexibilní nábytek nejenže šetří místo, ale lze jej využít více způsoby. Díky kolečkům ho lze snadno přemisťovat, případně poskládat a dočasně uložit. Například mobilní paravány nebo květináče s živou zelení mohou flexibilně oddělovat jednotlivá pracovní místa nebo zóny podle aktuálních potřeb. Pokud se v průběhu času změní počet zaměstnanců nebo způsob jejich práce, firma je připravena – díky flexibilnímu vybavení nemusí investovat do nového nábytku a uspořádání kanceláře.

Hybridní model práce a flexibilní kanceláře

Podle studie CBRE mohou firmy, které přecházejí na hybridní model práce, ušetřit až 20 % provozních nákladů na prostor. Pokud dovolíte zaměstnancům sami si vybrat, které dny budou pracovat v kanceláři, využití kancelářských prostor se lépe rozloží během celého týdne, a to usnadní sdílení pracovních míst mezi zaměstnanci. Tento přístup umožňuje dosáhnout poměru přibližně 1,5 osoby na jedno pracovní místo.

Podle studie společnosti JLL může flexibilní uspořádání kancelářských prostor tvořit až 30 % firemních portfolií do roku 2030, což umožňuje efektivnější využití prostor. Firma s 1000 m² kancelářských prostor tak může díky tomuto přístupu ušetřit až 300 m². Při průměrné ceně pronájmu kancelářských prostor v Praze (360 Kč/m²/měsíc) to znamená úsporu až 108 000 Kč měsíčně, tedy 1 296 000 Kč ročně.

Role interiérového designéra při vzniku udržitelné kanceláře

Interiérový designér je při plánování udržitelné kanceláře jedním z klíčových partnerů. Navrhne řešení na míru potřebám vaší firmy, doporučí materiály šetrné k životnímu prostředí, správné rozmístění nábytku a optimální využití prostoru (tzv. floorplan). Dobrá akustika, výběr ergonomického nábytku i integrace zeleně do kancelářského prostředí mohou významně přispět k lepšímu pracovnímu prostředí.

Způsob fungování kanceláří se v současné době revolučně mění. Zkušený interiérový designér sleduje nejnovější trendy v oblasti ekologického a udržitelného designu a má o nich dobrý přehled. Trendem se stává hybridní model práce, který umožňuje střídat práci z kanceláře, z domova i odkudkoliv. Velký zájem je o sdílené kanceláře a kancelářské prostory, navržené tak, aby se daly snadno přizpůsobit měnícím se podmínkám. Zkušený interiérový designér umí tomuto trendu návrh interiéru kanceláří přizpůsobit.

Budoucnost udržitelného designu v kancelářích

Budoucnost udržitelného kancelářského designu směřuje k flexibilitě, multifunkčnosti a ekologickým řešením. Nábytek, který lze snadno přizpůsobit různým potřebám, se stane klíčovým prvkem moderních udržitelných kanceláří. Firmy budou stále více investovat do řešení, která nejen šetří náklady, ale i efektivně využívají prostor a minimalizují dopad na životní prostředí. Udržitelné materiály, jako jsou recyklované materiály nebo technologie na úsporu energie, se očekávají jako nový standard v kancelářském vybavení.

Trendy v udržitelném designu kladou důraz na přirozené prvky, jako jsou rostliny, přirozené osvětlení a přírodní materiály. Tyto prvky vytvářejí zdravější a ekologičtější pracovní prostředí, které podporuje kreativitu a inovace. Kromě toho je důležitým aspektem udržitelných kanceláří také wellbeing – celkové pohodlí a zdraví zaměstnanců. Ergonomický nábytek, čistý vzduch a prostředí podporující psychickou pohodu jsou základem pro udržitelné pracovní prostředí.

Udržitelný design v kancelářích budoucnosti se tedy zaměřuje nejen na funkčnost, ale i na rovnováhu mezi člověkem, technologií a přírodou. Tento přístup přispívá k vyšší kvalitě života zaměstnanců, lepší pracovní atmosféře a dlouhodobému plnění firemních cílů. Začněte s implementací těchto jednoduchých kroků a inspirujte ostatní ve své firmě k udržitelnějšímu přístupu.

Autor: Martina Volná, interiérové studio Mooden


Zpět