59. díl: Parametry paušální daně pro rok 2025

S nadcházejícím podzimem se nám opět blíží konec kalendářního roku, který je pro oblast účetnictví a daní klíčový. S koncem roku totiž většina poplatníků daně z příjmů zakončí své stávající zdaňovací období a vstoupí do nového. Stejně jako v předchozích letech budou mít živnostníci i ostatní podnikající fyzické osoby možnost vstoupit do 10. ledna do režimu tzv. paušální daně.

Co je to paušální daň?

Paušální daň je daní, kterou může být na měsíční bázi podroben příjem drobných podnikatelů, pokud se rozhodnou využít možnosti vstupu do tohoto režimu. Tento režim kombinuje tři povinné platby – daň z příjmů, zdravotní a sociální pojištění – do jedné pravidelné paušální platby. Výhodou tohoto režimu je nejen menší administrativní zátěž, ale také možnost úspory na dani. Poplatník paušální daně již za dané zdaňovací období, ve kterém byl po celou dobu plátcem v paušálním režimu, nepodává přiznání k dani z příjmů ani přehledy na pojistné.

Podmínky vstupu do paušálního režimu

Poplatník může vstoupit do paušálního režimu při splnění stanovených podmínek dle § 7a zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmu, k danému zdaňovacímu období, ve kterém vstupuje do paušálního režimu, nebo k předcházejícímu zdaňovacímu období. Poplatník již vykonávající ekonomickou činnost musí splňovat k 1. lednu rozhodného zdaňovacího období tyto podmínky:

  1. Být OSVČ podle předpisů upravujících důchodové pojištění a veřejné zdravotní pojištění v České republice,
  2. nebýt plátcem DPH či nemít registrační povinnost k DPH (může být identifikovanou osobou),
  3. nebýt společníkem v.o.s. ani komplementářem k.s.,
  4. nebýt dlužníkem, vůči kterému bylo zahájeno insolvenční řízení,
  5. nesmí mít příjem ze zaměstnání zdaňovaný tzv. zálohovou daní (výkon zaměstnání zdaňovaného srážkovou daní je možný),
  6. v bezprostředně předcházejícím zdaňovacím období nepřesáhl rozhodné příjmy pro zvolené pásmo paušálního režimu,
  7. musí včasně podat správci daně oznámení o vstupu do paušálního režimu – oznámení se podává do 10. ledna rozhodného zdaňovacího období (později již je neúčinné).

Poplatník, který teprve zahajuje svoji ekonomickou činnost, musí pro vstup do paušálního režimu splňovat stejné podmínky jako ostatní poplatníci v paušálním režimu s tím rozdílem, že je musí splňovat ke dni zahájení činnosti.

3 pásma paušálního režimu a výše záloh v roce 2025

Poplatníci daně z příjmu fyzických osob, kteří vstoupili paušálního režimu, budou zařazeni do jednoho ze tří pásem v závislosti na výši ročního hrubého příjmu a druhu své ekonomické činnosti. Výše měsíční zálohy se odvíjí dle daného pásma.

První pásmo

Do prvního pásma spadají všechny fyzické osoby, které mají příjmy do 1 mil. Kč (bez ohledu na to, z jakého druhu samostatné činnosti plynou), příjmy do 1,5 mil. Kč (pokud alespoň 75 % příjmů ze samostatné činnosti tvoří příjmy, k nimž lze uplatnit 60 nebo 80% výdajový paušál) a příjmy do 2 mil. Kč (pokud alespoň 75 % příjmů ze samostatné činnosti tvoří příjmy, k nimž může daná osoba uplatnit 80% výdajový paušál).

Paušální záloha pro první pásmo na rok 2025 činí 8 765 Kč. V příštím roce tedy dojde k poměrně podstatnému zvýšení záloh na paušální daň v prvním pásmu, kdy se platba záloh prodraží každý měsíc o 1267 Kč oproti zálohám z roku 2024 (výše měsíční zálohy paušální daně činila pouze 7 498 Kč). Toto navýšení v prvním pásmu pochází především z rostoucích cen v oblasti sociálního a zdravotního pojištění, jelikož nárůst cen reflektuje především růst životních nákladů a inflace, které ovlivňují výpočet odvodů na sociální a zdravotní pojistné.

Druhé pásmo

Ve druhém pásmu nalezneme OSVČ s příjmy do 1,5 mil. Kč nebo 2 mil. Kč (musí mít alespoň 75 % příjmů ze samostatné činnosti, u které si mohou uplatnit 60 či 80% výdajový paušál). Paušální záloha v druhém pásmu pro rok 2025 činí 16 745 .

Třetí pásmo

Třetí pásmo mohou využít všichni poplatníci daně z příjmu v paušálním režimu s příjmy ze samostatné činnosti do 2 mil. Kč bez ohledu na druh samostatné činnosti. Paušální záloha ve třetím pásmu pro rok 2025 činí 27 139 Kč.

V případech, kdy má poplatník více příjmů s odlišnou výši uplatnitelných paušálních výdajů, je poplatník povinen vést si evidenci příjmů ze samostatné činnosti pro účely prokázání výše rozhodných příjmů pro zvolené pásmo paušálního režimu.

Tip
Business kreditka od ČSOB chrání vaše podnikání. Získejte i vy pojištění prodloužení záruky zdarma, bezúročné období až 45 dní či slevu 0,4 Kč/litr paliva v síti EuroOil. Sjednání kreditní karty je zcela zdarma.

Paušální zálohy

Výše zmíněné paušální zálohy odvádí poplatník v paušálním režimu finančnímu úřadu každý měsíc. Splatnost paušální zálohy vyprší 20. dnem kalendářního měsíce (v měsíci zahájení činnosti je záloha splatná do 20. dne následujícího kalendářního měsíce). Poplatník nadále nemůže žádat o stanovení záloh v jiné výši, ale v krajních případech může požádat o povolení posečkání daně nebo rozložení úhrady na splátky.

Ukončení paušálního režimu

V průběhu kalendářního roku mohou nastat okolnosti, kvůli kterým bude muset poplatník paušální daně z paušálního režimu vystoupit. Rozlišujeme zákonem stanovené a dobrovolné ukončení paušálního režimu:

Paušální režim je ze zákona ukončen v těchto situacích:

Zde budeme rozlišovat také, kdy k ukončení paušálního režimu skutečně dle zákona dojde:

  1. Uplynutím zdaňovacího období, v jehož průběhu dojde k překročení rozhodných příjmů pro zvolené pásmo, nebo se poplatník stane plátcem DPH, společníkem v.o.s. nebo komplementářem k.s., případně nabylo účinnosti rozhodnutí o úpadku a zároveň nebylo do konce roku insolvenční řízení ukončeno.
  2. Uplynutím kalendářního měsíce, ve kterém poplatník přestane být osobou samostatně výdělečně činnou či se stane daňovým nerezidentem ČR a přestane zde vykonávat ekonomickou činnost.
  3. Uplynutím kalendářního měsíce bezprostředně předcházejícího měsíci, ve kterém přestane být povinen platit pojistné na veřejné zdravotní pojištění z důvodu dlouhodobého pobytu v zahraničí.

O vystoupení z paušálního režimu musí poplatník informovat správce daně prostřednictvím formuláře Oznámení o ukončení paušálního režimu do 15 dnů ode dne, ve kterém tato skutečnost nastala.

Dobrovolné ukončení paušálního režimu

Poplatník z režimu paušální daně může vystoupit i dobrovolně, a to ke konci zdaňovacího období. V tomto případě musí podat správci daně oznámení do 10. ledna následujícího roku. Pokud je oznámení podáno po lhůtě, není účinné.

Omezení paušální daně

Pro úplnost uvádíme, že režim paušální daně má i svá omezení. Mezi ně se řadí například nemožnost mít spolupracující osobu nebo spolupracující osobou být. Současně v tomto režimu nelze uplatnit daňové zvýhodnění na děti nebo daňové slevy a daňové odpočty.

Autoři:

Martin Strnad

Studuje třetím rokem obor Zdanění a daňová politika na VŠE. Od září 2023 pracuje v EKP Advisory na pozici asistent daňového poradce. Martin sbírá cenné daňové zkušenosti a je velmi aktivním v psaní odborných textů.

Zuzana Tregnerová

Je součástí teamu EKP Advisory, s.r.o. od roku 2017. Její hlavní specializací je řešení daňových sporů s finančním úřadem ve věci daňových kontrol, zajišťovacích příkazů a odvolacích řízení. Má dlouholeté know-how ve zpracování správních žalob i kasačních stížností. Při řešení této problematiky je v případě potřeby zvyklá úzce spolupracovat s advokátními kancelářemi. Mimo uvedené má zkušenosti z oblasti DPH, spotřební daně, mezinárodního zdanění, dotační problematiky, nemovitostních daní a likvidace společností.

Zuzana Tregnerová je velice zkušenou daňovou poradkyní – členkou KDP ČR je již od roku 2007. Z důvodu své specializace v KDP ČR je členkou sekce správy daní, DPH, mezinárodního zdanění a nemovitostních daní.

https://www.ekp.cz


Zpět