Ošetřovné v roce 2024 a 2025: jaké změny se chystají?

S příchodem nového školního roku je téma ošetřovného opět aktuální. Vláda přitom připravuje hned několik novinek, které mají od ledna 2025 rozšířit okruh osob s nárokem na tuto dávku. Za jakých podmínek mohou ošetřovné čerpat zaměstnanci a co můžete dělat jako OSVČ, pokud vám onemocní dítě?

Ošetřovné (OČR) v roce 2024

Ošetřovné je dávkou nemocenského pojištění, kterou mohou čerpat zaměstnanci, kteří se starají o dítě mladší 10 let nebo jinou osobu závislou na jejich péči, a tudíž nemohou docházet do zaměstnání. 

Ošetřovné lze čerpat ale i v případě, že je dítě zdravé, konkrétně když:

  • dítě nemůže chodit do školy či školky kvůli jejímu uzavření (např. při havárii či kvůli nepříznivé epidemické situaci),
  • je dítě v nařízené karanténě,
  • jiná osoba, která o dítě celodenně pečuje (typicky matka na mateřské/rodičovské), o něj pečovat nemůže (z důvodu nemoci, hospitalizace apod.).

Kdo má na ošetřovné nárok v roce 2024? 

Pro uplatnění nároku na ošetřovné musí splňovat zákonem stanovené podmínky ošetřovaná i ošetřující osoba.

Ošetřující osoba musí být účastna na nemocenském pojištění, tj. zaměstnaná na pracovní smlouvu (nikoli dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti). Pečující (např. rodiče) se mohou během ošetřování jedenkrát vystřídat.

Další podmínkou nároku na ošetřovné je, že ošetřovaná osoba žije se zaměstnancem ve společné domácnosti. To neplatí v případě ošetřování nebo péče o příbuzného v linii přímé a sourozence zaměstnance nebo ošetřování manžela (manželky) zaměstnance, registrovaného partnera (registrované partnerky) zaměstnance, rodičů manžela (manželky) nebo registrovaného partnera (registrované partnerky) zaměstnance.

Ošetřovanou osobou může být:

  • dítě mladší 10 let, které je nemocné nebo utrpělo úraz, případně mu byla nařízena karanténa nebo je škola či školka uzavřena,
  • dítě starší 10 let a dospělá osoba pouze v případě, že lékař považuje jejich ošetřování druhou osobou za nezbytné.

Ošetřovaná osoba musí být v domácí péči, tedy nikoli hospitalizovaná – v případě, že rodič doprovází dítě v nemocnici a jsou hospitalizováni společně, může být uznán dočasně práce neschopným, a tedy pobírat nemocenskou.

Ošetřovné a home office

Zaměstnanci pracující na home office nemají nárok na ošetřovné, a to ani v případě, že splňují všechny zákonem stanovené podmínky.

Ošetřovné a mateřská/rodičovská

Ošetřovné zaměstnanec nemůže pobírat na dítě, na které jiná osoba pobírá mateřskou nebo rodičovskou. Výjimkou jsou pouze situace, kdy:

  • osoba pobírající mateřskou/rodičovskou nemůže z objektivních důvodů o dítě pečovat (nemoc, hospitalizace apod.) – v takovém případě dítě nemusí být nemocné a ošetřovné může pobírat jiná blízká osoba splňující podmínky,
  • případně matka pobírající rodičovskou je pracující – tehdy nárok na ošetřovné má.

Výše a délka trvání ošetřovného

Ošetřovné získáte po dobu potřeby ošetřování, maximálně však prvních devět kalendářních dnů, a to i v případě, že se ošetřující osoby vystřídají. Samoživitelky a samoživitelé, kteří pečují o dítě mladší 16 let, mohou ošetřovné čerpat až 16 dní. Do této doby se počítají nejen pracovní dny, ale i víkendy. Při onemocnění sourozenců se ošetřovné poskytuje pouze na jedno dítě.

Výše ošetřovného se počítá ze mzdy a činí 60 % denního vyměřovacího základu, tedy průměrného příjmu za rozhodné období. Na něj se ještě mohou uplatnit tzv. redukční hranice, které tuto částku sníží a vytvoří z ní tzv. redukovaný denní vyměřovací základ. Přesnou výši ošetřovného si můžete spočítat pomocí kalkulačky MPSV.

Ošetřovné vyplácí ČSSZ, a to nejpozději do jednoho měsíce po dni, kdy byly dodány podklady k výplatě ošetřovného.

Tip Potřebujete finanční prostředky pro rozvoj svého podnikání nebo zajištění provozních nákladů? S úvěry ČSOB nejste na podnikání sami. Půjčte si až 10 mil. Kč se zvýhodněnou sazbou od 6,9 % p. a.

Ošetřovné a OSVČ

V případě OSVČ je situace poněkud složitější, neboť zákon předpokládá, že živnostníci si mohou pracovní dobu rozvrhnout sami. OSVČ proto v roce 2024 nemají nárok na ošetřovné, a to ani v případě, že si dobrovolně platí nemocenské pojištění. Výjimku tvořila pouze nedávná covidová pandemie, kdy živnostníci mohli čerpat ošetřovné od března do června 2021 a pak od listopadu 2021 až do konce ledna 2022. Vláda však plánuje od roku 2025 zavést ošetřovné i pro OSVČ.  

Co tedy můžete dělat jako OSVČ, pokud vám onemocní dítě? Ideální samozřejmě je, pokud ošetřovné může pobírat druhý rodič, případně o dítě může pečovat jiná blízká osoba. Pokud ale tuto možnost nemáte, můžete zvážit následující: 

  1. Nemocenské pojištění: I když vám nekryje krátkodobé ošetřování, kryje tzv. dlouhodobé ošetřovné, které se vyplácí v případě, že člen vaší rodiny byl propuštěn z nemocnice po minimálně sedmidenní hospitalizaci a jeho lékař rozhodnul, že je nezbytné o něj celodenně pečovat po dobu delší než 30 dní. 
  2. Komerční pojištění: Některé pojišťovny mají v nabídce pojištění, které pokrývá i ošetřování dítěte po dobu jeho nemoci, případně uzavření školy.

Změny v ošetřovném od 1. 1. 2025: nově i pro dohodáře a OSVČ

Od nového roku by nárok na ošetřovné měli mít i zaměstnanci pracující na dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti a také osoby samostatně výdělečně činné, zahraniční zaměstnanci a lidé s tzv. zaměstnáním malého rozsahu. Novela zákona je aktuálně v legislativním procesu a finální podoba se může změnit.

Podmínkou nároku bude jejich účast na nemocenském pojištění, a to alespoň po dobu 3 měsíců před nástupem na ošetřování. Novela myslí i na ty OSVČ, které zahájily činnost v posledních 3 měsících – pokud se k nemocenskému pojištění přihlásí do 8 dní od skončení zaměstnání, jež také zakládalo účast na nemocenském pojištění, budou moct ošetřovné čerpat.

Dávky by se navíc měly vyřizovat výhradně elektronicky, což významně ušetří pracujícím rodičům čas.

Stručně
  • Ošetřovné je dávkou nemocenského pojištění, kterou mohou čerpat zaměstnanci, kteří se starají o dítě mladší 10 let nebo jinou osobu závislou na jejich péči, a tudíž nemohou docházet do zaměstnání.
  • Ošetřující osoba musí být zaměstnaná na pracovní smlouvu. Ošetřovaná osoba musí být v domácí péči.
  • Ošetřovné získáte po dobu potřeby ošetřování, maximálně však prvních devět kalendářních dnů. Výše ošetřovného se počítá ze mzdy a činí 60 % denního vyměřovacího základu, tedy průměrného příjmu za rozhodné období.
  • OSVČ v roce 2024 nemají nárok na ošetřovné, a to ani v případě, že si dobrovolně platí nemocenské pojištění.
  • Od nového roku by nárok na ošetřovné měli mít i zaměstnanci pracující na DPP a DPČ a také OSVČ, zahraniční zaměstnanci a lidé s tzv. zaměstnáním malého rozsahu. Novela zákona je aktuálně v legislativním procesu a finální podoba se může změnit.

Zpět