Nejlepší knihy o podnikání, které se vyplatí přibalit na dovolenou  

Každý úspěšný podnikatel moc dobře ví, jak důležitá je dovolená. Pokud se na nějaký čas odstřihnete od svých pracovních povinností, e-mailů a telefonátů, můžete načerpat tolik potřebnou energii a také přijít s novými nápady. Přinášíme vám tipy na knihy, které vám na dovolené budou dělat skvělou společnost, a navíc vám pomůžou utřídit myšlenky a najít inspiraci.

Knihy pro úspěšný rozjezd podnikání

Teprve o podnikání uvažujete a lámete si hlavu s tím, zda je pro vás vlastní byznys to pravé či zda má váš nápad šanci uspět?

Ve správném rozhodování vám pomůže kniha 30 hodin aneb Ověř nápad v rekordním čase a rozjeď vysněné podnikání (Dalibor Pulkert). Publikace vás pomocí několika jednoduchých a rychlých kroků naučí zanalyzovat váš podnikatelský záměr ze všech perspektiv a podrobit jej kritické analýze. Snadno tak zjistíte, jakou máte šanci na úspěch, a pokud se rozhodnete do podnikání vrhnout, provede vás prvními kroky od vyladění nápadu až po uvedení na trh.

Velmi praktickou příručkou pro začínající podnikatele je také kniha Umění rozjezdu (Guy Kawasaki), která vám pomůže překonat první překážky a nečinnost. Kniha Handmade byznys (Hana Konečná) je zase určena všem rukodělným tvůrcům, kteří chtějí svůj koníček proměnit na podnikání.

Knihy pro lídry

Každý vedoucí pracovník chce být dobrým lídrem, mít motivovaný tým a skvělé výsledky. Odhodlání ale ne vždy stačí. Jak pilovat své manažerské vlastnosti a budovat zdravou firemní kulturu?

Cestu vám může ukázat kniha Pozitivní leader (Jan Mühlfeit), v níž autor shrnuje své mnohaleté zkušenosti na vedoucí pozici v Microsoftu. Jak již název napovídá, za esenci úspěchu vedoucích pracovníků autor považuje pozitivní přístup a rovnováhu mezi úspěchem a štěstím.

Pokud cítíte, že váš tým potřebuje zásadnější reorganizaci, aby lépe odpovídal požadavkům dnešní doby, rozhodně si přečtěte knihu Budoucnost organizací (Frédéric Laloux). Jde o praktickou příručku pro každou moderní firmu, která chce přebudovat firemní kulturu z hierarchické na nehierarchickou, kde je kladen důraz na svobodu a zodpovědnost. A o tom, že tento přístup doopravdy funguje, vás může přesvědčit příběh jedné z nejúspěšnějších firem současnosti – Netflixu, který popisuje kniha Pravidlo žádných pravidel (Reed Hastings, Erin Meyerová).

Knihy pro vyšší produktivitu

Marně bojujete s časem, na stole se vám válí stovky poznámek a v e-mailu denně bliká několik upozornění na prošvihnuté deadliny?

Kniha Mít vše hotovo (David Allen) vám dá praktické návody, jak zvýšit svoji produktivitu, snížit stres a získat více volného času. Pokud vám v překonání nízké produktivity brání nedostatek vůle nebo lenost, osvojte si principy shrnuté v knize Atomové návyky (James Clear), díky které najdete odhodlání dotáhnout věci do konce.

TipČSOB Online konfigurátorem podnikatelských financí získáte nabídku přímo pro své podnikání, ať už se jedná o financování vašeho podnikání, zhodnocení vkladů či zkrátka vše kolem financí. Žádost vyřídíte rychle a online. Od začátku jednáte přímo se zkušeným bankéřem pro firmy a podnikatele.

Knihy pro lepší work-life balance

Dovolená je ideálním časem pro oprášení starých známých pouček o důležitosti vyvážení osobního a pracovního života. Chcete se i vy zařadit mezi tzv. „nové bohaté“, pro něž není prioritou maximalizace výdělku, ale kvalitně stráveného volného času?

Termín „nový bohatý“ představil Timothy Ferriss ve své knize Čtyřhodinový pracovní týden. Tato publikace vás naučí, jak chytře využívat moderní prostředky, metody a technologie, abyste minimalizovali čas strávený prací – nikoli však na úkor svých kariérních ambicí. Pomůže vám začít žít opravdu naplno, oprostit se od toxické produktivity i od dávno překonaných, byť stále vyžadovaných vzorců práce.

S minimalizací rutinní práce vám může pomoci i umělá inteligence. Kniha Budoucnost (ne)práce (Filip Dřímalka) poskytuje praktické tipy, jak využít nejmodernější chytré nástroje a začít dělat pouze to, co vás skutečně naplňuje. A pokud máte strach z radikálních změn, doporučujeme ještě knihu Tou horou jste vy (Brianna Wiest), která vám pomůže překonat vnitřní překážky na cestě za štěstím.

Stručně
  • Pokud teprve o podnikání uvažujete, kniha 30 hodin aneb Ověř nápad v rekordním čase a rozjeď vysněné podnikání (Dalibor Pulkert) vás naučí zanalyzovat váš podnikatelský záměr ze všech perspektiv.
  • Praktickými příručkami pro začínající podnikatele jsou také knihy Umění rozjezdu (Guy Kawasaki) a Handmade byznys (Hana Konečná).
  • Kniha Pozitivní leader (Jan Mühlfeit) vám ukáže, že esencí úspěchu vedoucích pracovníků je pozitivní přístup a rovnováha mezi úspěchem a štěstím.
  • S přebudováním firemní kultury z hierarchické na nehierarchickou vám pomůže kniha Budoucnost organizací (Frédéric Laloux). A o tom, že tento přístup doopravdy funguje, vás přesvědčí příběh Netflixu, který popisuje kniha Pravidlo žádných pravidel (Reed Hastings, Erin Meyerová).
  • Se zvýšením produktivity vám pomůžou knihy Mít vše hotovo (David Allen) a Atomové návyky (James Clear).
  • Kniha Čtyřhodinový pracovní týden (Timothy Ferriss) vás naučí, jak minimalizovat čas strávený prací, nikoli však na úkor svých kariérních ambicí. Rutinní práci za vás může udělat umělá inteligence, s níž se naučíte pracovat díky knize Budoucnost (ne)práce (Filip Dřímalka).

Zpět