Makro Czech Gastro Fest 2025: Svátek gastronomie nejen pro profesionály

Makro Czech Gastro Fest je jednou z nejvýznamnějších gastronomických událostí roku. Jeho třetí ročník, určený pro gastro profesionály i širokou veřejnost, se uskuteční 4. a 5. dubna 2025 v O2 universu a nabídne nezapomenutelnou atmosféru, špičkové kulinářské zážitky a inspirativní setkání.

mcgf_0-floor-copyright-adam-costey-302
Obsah

Na festivalu se představí více než dvě stovky vystavovatelů a během dvou dnů se můžete těšit na program pro profesionály i milovníky kvalitní gastronomie. Ať už jste majitelem restaurace, šéfkuchařem, dodavatelem či zástupcem profesních sdružení, nenechte si ujít největší oborovou událost v České republice. 

Makro Czech Gastro Fest 2025 pořádá velkoobchod makro ČR a jedním z partnerů je i ČSOB. Kvalitu programu zaštítí Makro akademie a odborné asociace jako Česká barmanská asociace, Česká Food Truck Asociace, Specialty Coffee Association a Státní zdravotní ústav. 

Páteční program nabídne profesionálům mnoho praktických informací a tipů 

V pátek 4. dubna je program zaměřený především na profesionály z oblasti gastronomie. Na workshopech a odborných přednáškách se seznámíte s nejnovějšími trendy v oboru, v rámci networkingu získáte cenné kontakty na profesionály z celé České republiky i zahraničí. 

Seznámit se můžete s novinkami v jednotlivých sekcích gastronomie či sledovat finále prestižní soutěže Master Bartender od Pilsner Urquell, kde ti nejlepší výčepní z Čech a Slovenska předvedou své umění a kreativitu za výčepním zařízením.

Festival se věnuje také otázkám financování podnikání v gastronomii. Chcete zjistit, jak může banka pomoci růstu vaší firmy? Nenechte si ujít přednášku Tomáše Stegury, výkonného ředitele pro rozvoj segmentu SME a Corporate v ČSOB, která se bude konat ve 14:30 na Makro Forum stage.  

Pořadatel festivalu, velkoobchod makro ČR, bude prezentovat své klíčové projekty, jako jsou například Chytrý kuchař, Naděje české gastroscény, iniciativa České pole či HoReCa řešení, které ukazují cestu k efektivnějšímu provozu, kvalitnímu vzdělávání a podpoře lokálních surovin. Makro ČR se zaměřuje i na podporu mladých talentů a pro školy a jejich zástupce bude připraven program napříč celým festivalem. 

Tomáš Stegura z ČSOB: Podnikatelům v gastronomii pomáháme s provozem i růstem

Tomáš Stegura je výkonným ředitelem pro rozvoj segmentu SME a Corporate v ČSOB. Zjistěte, v čem vidí potenciál české gastronomie pro tuzemskou ekonomiku a jak ČSOB pomáhá podnikatelům s financováním v tomto segmentu.

Gastronomie je důležitým pilířem české kultury i ekonomiky. V čem vidíte její největší potenciál? 

Gastronomie je v naší kultuře i ekonomice jedním z důležitých pilířů. Pomáhá lidem tvořit společné zážitky, dává místo k diskusím a budování sociálních vazeb a v neposlední řadě dává lidem obživu. Doslova na obou stranách. Potenciál vidím ve schopnosti růst s kvalitou služeb a tím zvyšovat jak objemy, tak marže. 

Gastro oblast, stejně jako ostatní služby, je velmi citlivá na komplexní klientský zážitek. Nestačí mít jen skvělou kuchyni nebo nádherné prostředí. Je třeba mít i perfektní obsluhu a předvídat potřeby zákazníků. Jsem přesvědčený, že naše gastronomie a lidé v ní mohou růst, pokud nepoleví v kvalitě poskytovaných služeb a jako banka všem podnikatelům v gastronomii rádi pomůžeme financovat jejich perfektní služby.

V rámci festivalu Makro Czech Gastro Fest letos představíte novinky ve financování v gastronomii. Na co se mohou účastníci těšit? 

Účastníci se mohou těšit na informace, které pomohou s jejich podnikáním. Ukážeme, jak důležité je podporovat způsob platby, který je pro zákazníka nejpohodlnější, či jak je pomocí přijímání plateb kartou možné získat úvěr pro rozvoj svého gastro podniku. To vše při jednoduchých a transparentních podmínkách používání.

ČSOB je partnerem mnoha podnikatelů v oblasti gastronomie. Jak konkrétně pomáháte firmám v segmentu HoReCa růst?

Podnikatelům v gastronomii pomáháme s provozem i růstem jejich podnikání. Šetříme jim čas, protože pokud nechtějí, tak do banky nemusí a vyřeší vše jednoduše on-line. Platby, zřízení terminálu pro přijímání platebních karet, nebo i malý úvěr, to vše jde na několik kliknutí zařídit v elektronickém bankovnictví ČSOB CEB. Finance má podnikatel ve šech chvílích pod kontrolu ve svém telefonu. Pokud uvažuje o větší investici, ať již z důvodu renovace či rozšíření provozu, jsme zde k dispozici s profesionálním týmem bankéřů. Najít optimální formu financování a pohlídat budoucnost podnikání pomocí pojištění, to je naše specialita.

V sobotu si na své přijdou všichni milovníci kvalitní gastronomie 

Ochutnejte skvělé jídlo a pití z celého světa, objevujte nové chutě a staňte se svědky mistrovských cooking show největších hvězd gastronomie. V sobotu 5. dubna se brány festivalu otevřou široké veřejnosti – navštívit můžete zóny plné inspirace, jako jsou Street Food zóna, Café zóna, Bar nebo prémiová Gold Class zóna pro ty nejnáročnější gurmány. Význam lokálních surovin a tradic zdůrazní zóna Česká restaurace.

„Jako každý rok budou návštěvníci moci ochutnat originální signature drink a dezert, které byly navrženy přímo pro tento ročník festivalu. Drink namíchá George Němec, dezert připraví Iveta Fabešová,“ prozrazuje Lenka Slezáková, Head of Marketing & Communication, MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.

Tip Vyřešte požadavky ESG reportingu a zjistěte uhlíkovou stopu své firmy nebo produktu jednoduše v rámci jedné platformy. Klienti ČSOB mají navíc výpočet uhlíkové stopy Scope 1 a 2 u Green0metru zdarma.

Setkejte se s hvězdami české i světové gastronomie 

Návštěvníci se mohou těšit na výjimečné hosty ze zahraničí i domácí scény. Hlavními tvářemi festivalu budou oblíbený šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, Lukáš Hejlík a fanoušek kvalitní gastronomie Karel „Kovy“ Kovář, kteří přinesou nejen skvělou atmosféru, ale i inspiraci na talíři.

Nenechte si ujít osobní setkání s těmi nejlepšími šéfkuchaři, baristy, barmany, cukráři a dalšími předními odborníky. Své umění předvedou šéfkuchaři jako Sebastian Gibrand, stříbrný medailista z prestižní kulinářské soutěže Bocuse d’Or, Jimmy Ericsson, švédský kuchař roku a honorary Bocuse d´Or winner, Daren Liew, držitel dvou michelinských hvězd, michelinský šéfkuchař Peter Duranský se svým týmem, který se zúčastnil světového finále prestižní soutěže Bocuse d´Or a mnoho dalších.

„Z osobností české gastro scény se můžete těšit na top someliéra Jakuba Přibyla, cukrářku Helenu Fléglovou, Kevina Ngu (sous chef Sia), Jakuba Horáka (mistra světa japonské kuchyně), mladou talentovanou Kristýnu Němčkovou a mnoho dalších,“ doplňuje Lenka Slezáková. 

Předprodej vstupenek je již zahájen 

Staňte se i vy součástí jedinečného setkání profesionálů i milovníků gastronomie na jednom místě. Makro Czech Gastro Fest je nejvýznamnější gastronomickou událostí roku. Více informací a vstupenky jsou k dispozici na makroczechgastrofest.cz. Těšíme se na vás 4. a 5. dubna 2025 v O2 universu.