Komentář Pavla Prokopa: Index očekávání firem načíná druhou dekádu

Na jaře jsme s Indexem očekávání firem vykročili do druhé dekády. Před námi je období tolik potřebné transformace české ekonomiky směrem k technologicky vyspělejší, inovativnější a udržitelnější. Unikátní konstrukce našeho Indexu očekávání firem umožňuje sledovat a vyhodnocovat různé oblasti působící na podnikatelskou činnost. Rozhodli jsme se proto detailněji pozorovat a pravidelně přinášet právě vztah firem k inovacím a také vnější vlivy působící na podnikání.

Z aktuálního jarního šetření vyplynulo, že inovace aktivně vyhledává nebo často zavádí celá polovina firem a dalších 29 procent z nich zavádí inovace v případě, že je k tomu donutí okolnosti. Vedle boje o kvalitní zaměstnance vidí firmy největší příležitosti pro svůj byznys v nových technologiích, úsporách, rozšiřování podnikatelského záběru a digitalizaci. Na významu získává i udržitelnost, protože jejím synonymem je budoucí vyšší efektivita.

Ve všech těchto oblastech s firmami spolupracujeme a nabízíme expertízu i dostatečné a výhodné možnosti financování. ČSOB je objemem financování a rozsahem poskytovaných služeb lídrem firemního bankovnictví na českém trhu a je vždy připravena řešit s firmami a podnikateli jejich finanční i nefinanční potřeby.


Zpět