7. díl: Jak podnikat v invalidním důchodu?

Pokud pobíráte invalidní důchod, nic vám nebrání podnikat. I se zdravotním omezením tak můžete realizovat své ambice a sny a finančně si polepšit. V našem článku zjistíte vše, co potřebujete o podnikání a invalidním důchodu vědět.

Kdo má nárok na invalidní důchod

O invalidní důchod může požádat každý, komu dlouhodobě špatný zdravotní stav částečně nebo zcela brání vykonávat pracovní činnost. Invalidní důchod se dělí na 3 stupně dle závažnosti zdravotního stavu, přičemž čím vyšší je stupeň, tím vyšší je i částka invalidního důchodu. Výše důchodu se počítá z vyměřovacího základu.

Invalidní důchod vyplácí ČSSZ, která při posouzení nároku vyhodnocuje vaši kvalifikaci a zdravotní posudek. Dále musíte pro získání nároku splnit požadavek minimální doby důchodového pojištění, která se liší dle věku:

  • Do 20 let méně než 1 rok (minimálně 1 den),
  • 20-22 let – 1 rok,
  • 22-24 let – 2 roky,
  • 24-26 let – 3 roky,
  • 26-28 let – 4 roky,
  • od 28 let – 5 let.

Pokud vám však invalidita vznikla následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání, podmínku minimální doby důchodového pojištění splňovat nemusíte.

Invalidní důchod a daň z příjmů fyzických osob

Jako podnikající invalidní důchodce máte povinnost podávat daňové přiznání a danit své příjmy stejně jako podnikatelé bez zdravotního omezení. Povinnost podávat daňové přiznání neplatí pouze pro ty podnikatele, kteří mají roční příjmy nižší než 50 tisíc Kč, případně vstoupili do paušálního režimu. V daňovém přiznání však můžete uplatnit speciální slevu pro invalidní důchodce, která činí:

  • na invaliditu 1. a 2. stupně – 2 520 Kč ročně,
  • na invaliditu 3. stupně – 5 040 Kč ročně.

Pro uplatnění nároku na tuto slevu musíte k daňovému přiznání přiložit rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu. Invalidní důchodci mají samozřejmě nárok i na další slevy na dani a nezdanitelné položky jako ostatní osoby samostatně výdělečně činné.

Samotný invalidní důchod se nedaní a ani se neuvádí v daňovém přiznání. Důchod musí být zdaněn pouze v případě, že jeho částka za rok přesáhne 36násobek minimální mzdy platné pro daný rok, tj. za rok 2024 se jedná o částku 680 400 Kč.

Invalidní důchod a zdravotní a důchodové pojištění

U OSVČ s přiznaným invalidním důchodem je podnikání považováno automaticky za vedlejší činnost. To znamená, že první rok podnikání nemusíte platit zdravotní ani sociální pojistné, na začátku roku následujícího však musíte podat přehledy o příjmech a výdajích na zdravotní pojišťovnu i ČSSZ. Následně:

  • Zdravotní pojistné za první rok podnikání doplatíte zpětně jednorázově a zdravotní pojišťovna vám vyměří výši měsíčních záloh (minimální vyměřovací základ se neuplatňuje, zdravotní pojistné se v případě vedlejší činnosti hradí ze skutečně dosažených příjmů).
  • Pokud váš roční zisk nepřesáhne tzv. rozhodnou částku (pro rok 2024 jde o 105 520 Kč), sociální pojistné platit nemusíte. Pokud však váš zisk bude vyšší, ČSSZ vám vyměří měsíční zálohy a budete muset jednorázově doplatit sociální pojistné i za první rok podnikání. V případě, že jste podnikali pouze část roku, rozhodná částka se sníží podle počtu měsíců.

Poté již musíte platit měsíční zálohy na zdravotní a případně i sociální pojištění a podávat roční přehledy o příjmech a výdajích. Nemocenské pojištění je pro podnikající invalidní důchodce stejně jako pro všechny OSVČ dobrovolné.

TipČSOB Online konfigurátorem podnikatelských financí získáte nabídku přímo pro své podnikání, ať už se jedná o financování vašeho podnikání, zhodnocení vkladů či zkrátka vše kolem financí. Žádost vyřídíte rychle a online. Od začátku jednáte přímo se zkušeným bankéřem pro firmy a podnikatele.

Jaký má podnikání vliv na pobírání invalidního důchodu?

Stručně řečeno – žádný. To, že jste ekonomicky činní, nemá vliv na výplatu ani výši přiznaného invalidního důchodu. Invalidní důchodci tedy mohou podnikat i pracovat na pracovní poměr či dohodu bez ohledu na výši příjmů, aniž by přišli o nárok na invalidní důchod.

Mohou však pro vás platit určitá omezení. Pokud váš lékař v posudku stanoví, že s ohledem na zdravotní stav nemůžete například pracovat v noci, vestoje apod., tato omezení musíte dodržovat.

Stručně
  • O invalidní důchod může požádat každý, komu dlouhodobě špatný zdravotní stav částečně nebo zcela brání vykonávat pracovní činnost. To, že jste ekonomicky činní, nemá vliv na výplatu ani výši přiznaného invalidního důchodu.
  • Jako podnikající invalidní důchodce máte povinnost podávat daňové přiznání a danit své příjmy. V daňovém přiznání však můžete uplatnit speciální slevu pro invalidní důchodce.
  • Samotný invalidní důchod se nedaní a ani se neuvádí v daňovém přiznání.
  • U OSVČ s přiznaným invalidním důchodem je podnikání považováno automaticky za vedlejší činnost. To znamená, že první rok podnikání nemusíte platit zdravotní ani sociální pojistné, na začátku roku následujícího však musíte podat přehledy o příjmech a výdajích na zdravotní pojišťovnu i ČSSZ.
  • Zdravotní pojistné za první rok podnikání doplatíte zpětně jednorázově a zdravotní pojišťovna vám vyměří výši měsíčních záloh.
  • Pokud váš roční zisk nepřesáhne tzv. rozhodnou částku (pro rok 2024 jde o 105 520 Kč), sociální pojistné platit nemusíte.
  • Nemocenské pojištění je pro podnikající invalidní důchodce stejně jako pro všechny OSVČ dobrovolné.

Zpět