45. díl: Jak na efektivní videoreklamu v 5 krocích  

Video je v digitálním marketingu považováno za nejpoutavější typ obsahu. Kombinuje totiž pohyblivý obraz, zvuk a text, čímž dokáže v koncentrované formě předat složité sdělení i tu správnou emoci. S moderní technikou přitom zvládne kvalitní video natočit každý. Zjistěte, jak na videoreklamu i svépomocí.

Krok 1: Účel

Jakého cíle chcete videem dosáhnout a k jaké akci chcete zákazníky motivovat? Odpovědi na tyto dvě klíčové otázky by měly provázet tvorbu videoreklamy od začátku do konce. V každé fázi nákupní cesty totiž zákazníka oslovíte videem s jiným účelem.

  • Například brandová videa posilují povědomí o značce a pomáhají budovat vztah se zákazníky. Zpravidla cílí na široké publikum potenciálních zákazníků. Může jít například o prezentaci společnosti, jejích hodnot, příběh značky apod.
  • Prodejní videa zase slouží k propagaci konkrétních výrobků a služeb a jejich hlavním účelem je zvýšení prodeje. Připravte si proto neprůstřelné prodejní argumenty a call to action.
  • Vzdělávací videa mohou mít podobu rozhovorů s odborníky, ukázkových videí, návodů, case study apod. Díky tomuto obsahu mohou zákazníci lépe pochopit, jak produkt funguje a jak se používá.

Krok 2: Obsah

Chcete probudit v lidech emoce, zvídavost či je jen pobavit? Obsah musí korespondovat jednak s účelem kampaně, ale také s cílovou skupinou, vaší značkou a v neposlední řadě platformou, na které bude video umístěno. Všechna tato kritéria zohledněte při tvorbě scénáře, textu, grafiky i hudby.

  1. Scénář: Myslete na to, že lidé neudrží dlouho pozornost, takže sdělení musí být jasné a stručné.
  2. Text: Dodržujte tone of voice své značky a zvažte i možnost titulků. Nezapomeňte na jasnou a konkrétní výzvu k akci.
  3. Grafika: Aby si zákazník dokázal video spojit s vaší značkou, nezapomeňte na zakomponování prvků vaší vizuální identity.
  4. Hudba: Má především podpořit požadovanou emoci.

Pokud nemáte na tvorbu videí rozpočet, nezoufejte – i pomocí kvalitního chytrého telefonu a softwarů, které jsou v základní verzi zdarma, dokážete při troše kreativity vytvořit virální video kampaň.  

Krok 3: Forma

S obsahem úzce souvisí i forma videa – tedy zejména to, zda půjde o natočené video, videoanimaci nebo kombinaci obojího. Natočené video je vhodné u profesionálních kampaní zaměřených na posílení brandu, ale i na krátké formáty na sociální sítě. Pokud chcete především vzdělávat své publikum, je mnohdy vhodnější volbou názorná animace, která pomůže ilustrovat složitější či abstraktní myšlenky. Vizuální prvky vložené do natočeného materiálu jsou zase typické pro zábavná videa.

Kromě toho je důležitá i délka videa. Reklamní spoty mají zpravidla délku do 5 minut, praxe však říká, že je vhodné být mnohem úspornější a vejít se do 15-30 vteřin. Některé platformy delší videa ani nepodporují. Pokud má však video vzdělávací obsah, nebojte se překročit 5minutovou hranici.  

Krok 4: Umístění

Umístění videa zvolte s ohledem na cílové publikum – každý zákazník totiž tráví čas na jiných platformách a na každé platformě zároveň hledá trochu jiný typ video obsahu.

  1. Web nebo blog: Díky videím umístěným na webu či blogu zde lidé stráví více času, a navíc se zlepší vaše pozice ve vyhledávačích. Video můžete zakomponovat i do svého newsletteru.
  2. YouTube: Na této video platformě máte téměř neomezené možnosti. Najdete zde široké cílové skupiny a nejrůznější videoobsah – od krátkých a zábavných videí až po hodinové tutoriály či rozhovory.
  3. Sociální sítě: Facebook, Instagram a TikTok jsou jako stvořené pro krátká videa, která – pokud jsou zajímavá, originální nebo vtipná – vůbec nemusí být profesionální. Nezapomeňte však, že zaujmout musíte v prvních třech vteřinách. Využít můžete také krátké formáty Reels a Stories. Videa podporují i další velké sociální sítě jako LinkedIn, Pinterest či X.
  4. Jiné placené kanály: Videa můžete využít i v PPC reklamních systémech (Google Ads a Sklik), ale také na nejrůznějších externích webech, kde můžete oslovit svoji cílovou skupinu. Speciální kategorií je pak influencer marketing, kdy člověk s vysokým počtem followerů za úplatu natočí o vaší značce či produktu vlastní video a propaguje jej na svých kanálech.
Tip Vyřešte požadavky ESG reportingu a zjistěte uhlíkovou stopu své firmy nebo produktu jednoduše v rámci jedné platformy. Klienti ČSOB mají navíc výpočet uhlíkové stopy Scope 1 a 2 u Green0metru zdarma.

Krok 5: Placené kampaně a jejich vyhodnocení

Aby videa měla co největší dosah, většinou se bez placené propagace neobejdete. Stanovte si proto rozpočet a cíle, kterých chcete dosáhnout. Každá reklama přitom může mít zcela jiné cíle. Podle jakých metrik tedy hodnotit úspěšnost?

  • U brandových videí, která mají za cíl posílit vztah se zákazníky, to může být míra interakce,
  • pokud je cílem zvýšení povědomí, vhodnou metrikou je počet zhlédnutí videa,
  • u vzdělávacích videí je důležité sledovat průměrnou délku zhlédnutí,
  • u produktových videí počet konverzí apod.

Kampaně neustále vyhodnocujte podle zvolených metrik a optimalizujte je. Pokud se rozhodnete reklamní video formáty využít a budete jim věnovat náležitou péči, můžete získat významnou konkurenční výhodu.

Stručně
  • V každé fázi nákupní cesty zákazníka oslovíte videem s jiným účelem. Například brandová videa posilují povědomí o značce, prodejní videa slouží k propagaci konkrétních výrobků a vzdělávací videa pomáhají zákazníkům lépe pochopit, jak produkt funguje.
  • Obsah musí korespondovat s cílovou skupinou, vaší značkou a platformou, na které bude video umístěno. Všechna tato kritéria zohledněte při tvorbě scénáře, textu, grafiky i hudby.
  • S obsahem úzce souvisí i forma videa – tedy zejména to, zda půjde o natočené video, videoanimaci nebo kombinaci obojího.
  • Umístění videa zvolte s ohledem na cílové publikum – může jít o váš web nebo blog, YouTube, sociální sítě nebo PPC reklamní systémy.
  • Stanovte si rozpočet a cíle, kterých chcete dosáhnout. Kampaně neustále vyhodnocujte podle zvolených metrik a optimalizujte je.

Zpět