Investiční apetit je nejvyšší za pět let

Nálada malých a středních firem a podnikatelů se zlepšuje. Nejvíce je to patrné u investiční aktivity, která je na nejvyšší úrovni od jara 2019. Mnohem více podniků a živnostníků chce pořizovat nové technologie a investovat do úsporných opatření, digitalizace a inovací pro zákazníky, vyplývá z průzkumu ČSOB Index očekávání firem.

Index očekávání firem stoupl v porovnání s podzimem 2023 o šest bodů na výsledných -0,6 bodu. Nejvíce k tomu přispěl subindex investic, který narostl o 18 bodů na 3,2 bodu, přičemž výše byl naposledy ve druhém čtvrtletí roku 2019. Investice chce navýšit 42 procent firem a podnikatelů a udržet jejich objem 14 procent dotazovaných. Růst optimismu byl patrný i u rozšiřování podnikání. Naopak složka sledující úroveň poptávky po zboží a službách si v porovnání s podzimem pohoršila.

„Je zřejmé, že firmy a podnikatelé neprocházejí jednoduchým obdobím a rizik spojených s jejich aktivitami je stále celá řada. I nadále platí, že pokud má být Česko dlouhodobě konkurenceschopné, musíme investovat do inovací a snižovat materiálovou, emisní a energetickou náročnost. Mám radost, že právě to dělají malé a střední podniky, které jsou páteří české ekonomiky a mají největší potenciál rozhýbat její růst,” říká Pavel Prokop, výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB.

Firmy žijí inovacemi, vnější vlivy jim téměř nepomáhají

Inovace aktivně vyhledává nebo často zavádí celá polovina firem. Dalších 29 procent z nich zavádí inovace v případě, že je k tomu donutí okolnosti. Průzkum dále ukázal, že jen dva vnější vlivy firmám v podnikání nyní pomáhají, a to vývoj nových technologií a rozvoj umělé inteligence. Podniky naopak nelibě vnímají vstupní náklady, pracovní trh, legislativní změny, válečné konflikty nebo oslabení koruny k euru. 

„Hned 22 procent firem se cítí být velmi ohroženo aktuálními cenami energií a surovin, 21 procent silně pociťuje nedostatek kvalitních zaměstnanců a 17 procent je ohroženo vývojem ekonomické situace v zemi. Vypovídající je spokojenost firem se stavem ekonomiky, která je sice nejvyšší od roku 2019, ale vyjadřuje ji jen 42 procent respondentů,“ dodává Pavel Prokop.

ČSOB je objemem financování a rozsahem poskytovaných služeb lídrem firemního bankovnictví na českém trhu. Objem úvěrů pro malé a střední firmy loni banka zvýšila o tři procenta na 99,7 miliardy korun. Od roku 2022 drží ČSOB primát první banky, která zavedla otevření účtu firemním klientům výhradně online. Firmám slouží specializované internetové bankovnictví CEB a mobilní bankovnictví CEB Mobile. Součástí je i Virtuální pobočka, která zprostředkovává zabezpečenou komunikaci s bankou. Pro osobní jednání a konzultace je k dispozici moderní síť specializovaných poboček se zkušenými bankéřkami a bankéři.

Index očekávání firem

Unikátní projekt skupiny ČSOB, pomocí kterého od roku 2013 sleduje vývoj malých a středních firem a podnikatelů na základě monitorování jejich poptávky, investic a rozsahu podnikání. Index zahrnuje i vnější faktory působící na firmy a jejich vztah k inovacím. Základem projektu je reprezentativní průzkum agentury Datank, kterého se účastní přes 400 respondentů z různých oborů. Index očekávání firem může nabývat hodnot v rozmezí +100 až -100 bodů. Plusové pole znamená převažující optimismus, záporná hodnota naopak pesimismus. Poslední dotazování českých firem a podnikatelů se konalo v březnu a dubnu 2024.

Tip Účty pro právnické osoby a živnostníky od ČSOB jsou bez poplatků za vedení a bez jakýchkoliv podmínek, a to včetně bezkontaktních platebních karet zdarma. Založte si firemní a podnikatelský účet online během pár minut.

Zpět