36. díl: Objevte výhody generování QR kódů pro tuzemské platby i převody v eurech

ČSOB nově umožňuje i svým firemním klientům jednoduché vygenerování QR kódu pro tuzemskou platbu nebo SEPA převod v eurech. Zjistěte, jak tato funkce funguje a jaké výhody vám v podnikání přinese.

Jak fungují platby pomocí QR kódů?

QR platby si získaly oblibu zejména jako pohodlný a jednoduchý způsob posílání peněz mezi přáteli. Dnes jsou ale QR platby stále oblíbenější i u podnikatelů a jejich zákazníků. Umožňují rychlé zadání platebního příkazu bez nutnosti ručního vyplňování údajů na straně odesílatele:

  • Příjemce platby, tedy prodejce zboží nebo poskytovatel služeb, vyplní požadované údaje, jako je částka, variabilní symbol nebo zpráva pro příjemce. Internetové bankovnictví mu poté vygeneruje QR kód. Ten má v sobě zakódované všechny potřebné informace k platbě. 
  • Odesílatel platby poté prostým namířením telefonu na tištěný nebo elektronický QR kód (případně načtením QR kódu ze souboru) načte tyto informace do své aplikace mobilního bankovnictví, předvyplněné údaje zkontroluje a platbu autorizuje. 

Mezi hlavní výhody QR plateb tedy patří bezkonkurenční rychlost a nulová chybovost. Plátce fakturu uhradí doslova během pár vteřin, a navíc bez rizika, že udělá chybu při přepisování platebních údajů. Samozřejmostí je také naprostá bezpečnost, jelikož QR kód neobsahuje žádné osobní ani důvěrné informace. 

Generování QR kódů ve službě ČSOB CEB

Firemní klienti ČSOB mohou QR kódy využít pro tuzemské platby v CZK, ale i pro SEPA převody v EUR. Jednoduše si v jednom kroku vygenerujete QR kód a v druhém kroku jej stáhnete do svého zařízení nebo odešlete e-mailem. Tato funkce je dostupná ve službě ČSOB CEB i v mobilní aplikaci CEB Mobile. Jak na to? 

  1. V záložce Platby ve svém internetovém bankovnictví zvolte možnost „Vytvoření QR kódu“

2. Ve formuláři vyplňte požadované údaje, jako je částka, číslo účtu a splatnost, případně i další nepovinné údaje – například variabilní symbol, zprávu příjemci a další: 

    3. Po kliknutí na tlačítko „Vytvořit QR kód“ se vám vygeneruje kód obsahující všechny vámi vyplněné informace, který si můžete uložit nebo jej odeslat e-mailem:  

      Generování QR kódů v aplikaci ČSOB CEB Mobile 

      Postup generování QR kódů v mobilní aplikaci CEB Mobile je obdobný. V detailu účtu vyberte možnost „Zaplať mi“ a vyplňte požadované parametry platby. Takto vytvořený QR kód můžete dále sdílet nebo ho uložit do svého mobilního zařízení:

      obrázek

      Jak odesílatel zaplatí? 

      Váš zákazník, který od vás obdrží QR kód, má několik možností, jak vám zaplatit. V mobilní aplikaci od ČSOB si může vybrat ze 3 způsobů:

      1. Nejjednodušší je načtení QR kódu pomocí čtečky v mobilní aplikaci banky vašeho zákazníka. Stačí kliknout na možnost QR platba a namířit mobilem nebo tabletem na QR kód. Všechny údaje se automaticky načtou a předvyplněný platební příkaz plátce pouze autorizuje. 
      2. Po kliknutí na funkci QR platba může plátce zvolit i možnost načtení QR kódu z PDF souboru. Aplikace jej přesměruje do souborů uložených v mobilním zařízení, kde si jednoduše vybere příslušnou fakturu, kterou chce uhradit. O zbytek se postará mobilní aplikace.
      3. Poslední možností je načtení QR kódu z obrázku, kdy aplikace plátce přesměruje do fotogalerie. Zde váš zákazník vybere příslušný obrázek obdobně jako v případě PDF souboru. 

      TIP: QR Revizor plateb v CEB Mobile

      Pokud používáte aplikaci CEB Mobile, máme pro vás jeden tip navíc. Pomocí funkce Revizor plateb jednoduše načtěte QR kód a velmi rychle zjistíte, zda jste související platbu již uhradili, nebo vám byla uhrazena. Funkce porovná údaje z QR kódu s historií plateb na vašich účtech – nemusíte tak platby zdlouhavě vyhledávat ručně.

      Tip Potřebujete finanční prostředky pro rozvoj svého podnikání nebo zajištění provozních nákladů? S úvěry ČSOB nejste na podnikání sami. Půjčte si až 10 mil. Kč se zvýhodněnou sazbou od 6,9 % p. a.

      Zpět