Firmy nechtějí platit Hospodářskou komoru  

Téměř čtyři z pěti firem a podnikatelů odmítají návrh Hospodářské komory, aby jí podniky a živnostníci přispívali na činnost. Míra odmítání roste směrem k těm nejmenším subjektům, kde tento návrh vadí více než 85 procentům. Největší podpora je vidět u velkých firem, ale i zde je pouze čtvrtinová, zjistil průzkum Index očekávání firem.

„Nejsem příznivcem takových univerzálních řešení. Spíš jsem v tomto příznivcem dobrovolnosti,“ uvedl Vratislav Křivka, jednatel společnosti FONS z Františkových Lázní, která dodává na klíč energetická zařízení.

„Je to dost kontroverzní. Když přijdou s nějakou dobrou nabídkou pro malé podnikatele a ukážou mi, čím by pomohli malému podnikání, tak proč ne. Ale něco za něco. To jsem se v tomto světě naučil. Nic není zadarmo. Za svoji práci chci také adekvátní odměnu a mělo by to platit naopak,“ řekl Josef Fidler, majitel firmy Ruční tkaní.

Členy nějakého profesního spolku, cechu, sdružení nebo komory jsou tři z deseti oslovených firem. V naprosté většině případů se přitom jedná o podniky s obratem nad 40 milionů korun. Naopak 83 procent nejmenších firem a živnostníků uvedlo, že nejsou nikde organizováni. Za největší přínos členství v komoře nebo sdružení, ve kterých působí, považují firmy a podnikatelé výměnu informací a pravidelný informační servis. Následuje možnost vzdělávání, účast na seminářích, informace o změnách v legislativě a v polovině případů pocit sounáležitosti s lidmi z oboru.

Tip
Business kreditka od ČSOB chrání vaše podnikání. Získejte i vy pojištění prodloužení záruky zdarma, bezúročné období až 45 dní či slevu 0,4 Kč/litr paliva v síti EuroOil. Sjednání kreditní karty je zcela zdarma.

Zpět