57. díl: DPH rizika u e-shopů – nákup, vedlejší pořizovací náklady, prodej v ČR a zahraničí

Internetový prodej, který je formou prodeje na dálku, je dnes běžný a poměrně rozšířený. Přesto mohou v praxi vznikat určité daňové nejasnosti – a to především z pohledu DPH, ale také z pohledu daně z příjmů. Víte třeba, kdy uznat příjem z prodeje a odvést DPH či jak zaúčtovat vedlejší náklady při pořízení zboží? Nejen na tyto otázky odpovíme v našem článku.

Pokud jste se rozhodli prodávat zboží online na jakékoliv webové platformě nebo vašem e-shopu, je důležité prověřit navržený byznys model z pohledu DPH. Nemusíte se omezit pouze na zákazníky v České republice, své cílové skupiny můžete najít i v dalších státech Evropské unie.

Prodej a nákup v rámci ČR

Pokud jste provozovatelem e-shopu, platí pro vás aktuálně povinnost se zaregistrovat k DPH jako plátce, pokud váš obrat přesáhl 2 miliony korun za období 12 bezprostředně předcházejících měsíců, případně při naplnění jiných podmínek dle zákona o DPH. Dále je zde také možnost se registrovat dobrovolně – a to například před okamžikem překročení obratu. V případě překročení obratu se stáváte plátcem od prvního dne druhého měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém došlo k překročení obratu. Pokud k překročení obratu dojde v srpnu, tak společnost je plátcem od prvního října.

Povinností plátce DPH je odvést DPH ze zdanitelného plnění – to zahrnuje dodání zboží nebo poskytnutí služby. Jelikož DPH má postihovat pouze „přidanou hodnotu“, tak mají plátci DPH nárok na odpočet daně na vstupu, pokud jsou splněny (především) následující podmínky:

Pořízené zboží nebo přijatá služba souvisí s ekonomickou činností plátce, přesněji s poskytnutím zdanitelného plnění nebo osvobozeného plnění s nárokem na odpočet daně.

Plátce DPH musí mít k dispozici daňový doklad (např. fakturu)

Pokud například provozujete internetový obchod s oblečením a prodáváte zboží zakoupené od dodavatele (plátce DPH), máte nárok na odpočet DPH na vstupu v plné výši. Tento odpočet můžete uplatnit během zdaňovacího období, ve kterém jsou splněny všechny podmínky pro uplatnění nároku na odpočet, nejpozději však do tří let od uskutečnění daného zdanitelného plnění. Pokud daňový doklad obsahuje chyby nebo neodpovídá požadovaným náležitostem daňového dokladu, může to být důvodem pro zamítnutí nároku na odpočet DPH.

V případě prodeje zboží zákazníkům s doručením v České republice vzniká povinnost odvést DPH na výstupu vČeské republice. Na daňovém dokladu je třeba uvést mimo jiné sazbu daně a částku DPH. Pokud je kupujícím plátce DPH, může si pak tuto DPH uplatnit jako odpočet ve svém daňovém přiznání.

Doprava je vedlejší plnění k hlavnímu plnění – tzn. nákupu zboží. Hlavní i vedlejší plnění mají mít stejný režim DPH, tzn. sazba DPH musí být stejná. Na toto je třeba připravit systém, aby v případě, kdy prodáváte zboží ve snížené sazbě, byla u dopravy aplikována také snížená sazba daně, nebo pokud byste prodávali knížky, tak aby doprava byla osvobozena od DPH stejně jako knížky.

Prodej a nákup v rámci EU

Při prodeji zboží fyzickým osobám do EU je třeba sledovat limit ve výši 10 000 EUR. Jedná se o celkovou částku prodejů do všech zemí EU (do tohoto limitu se započítávají i další plnění – např. elektronicky poskytované služby). Po překročení limitu je třeba odvádět DPH v jednotlivých státech EU, kam je dodáváno zboží. První možností, jak toto DPH odvádět, je registrace k DPH v každém jednotlivém státě EU, což však s sebou nese vysoké administrativní náklady.

Pro ulehčení situace existuje možnost využití režimu jednoho správního místa, tzv. režim One Stop Shop (OSS). Podnik se registruje do režimu OSS a odvádí DPH pouze v jednom členském státě EU (v případě českého plátce DPH tedy v ČR), ačkoliv se jedná o přeshraniční plnění v EU. Tato možnost značně snižuje administrativní náklady spojené s prodejem zboží zákazníkům do EU a umožňuje podnikatelům přiznávat a odvádět DPH za prodeje do EU prostřednictvím jednoho portálu v zemi sídla podnikatele.

Pokud byste přemisťovali nebo si nechali přemisťovat svoje zboží mezi sklady v různých státech EU, tak je třeba se v každém takovém státě EU registrovat – a na toto mnozí zapomínají.

Pokud jde o prodej zboží mezi plátcem DPH v České republice a plátcem DPH v jiném členském státu (transakce B2B), plnění je osvobozeno od české DPH a kupující musí přiznat a odvést DPH ve své zemi, tzn. uplatnit režim přenesené daňové povinnosti neboli reverse charge. Je důležité zkontrolovat DIČ dodavatele v systému VIES a ujistit se, že daná osoba je plátcem DPH v dané zemi. Zároveň je třeba, abyste byli schopni prokázat, že zboží bylo skutečně dodáno do jiného členského státu.

Prodej a nákup do zemí mimo EU

Pokud prodáváte zboží do zemí mimo EU, vývoz je osvobozen od DPH. Je však třeba prokázat, že zboží bylo skutečně vyvezeno z území EU. Jako možný důkazní prostředek je možné využít rozhodnutí celního orgánu o vývozu do třetí země s potvrzením o vývozu zboží z EU. Pokud nemáte daný doklad k dispozici, můžete danou skutečnost prokázat i jinými důkazními prostředky, například kupní smlouvou nebo dokladem o úhradě. Doporučujeme taktéž prověřit podmínky pro registraci k DPH nebo obdobné dani v třetí zemi.

Pokud naopak nakupujete zboží ze zemí mimo EU, nemusíte řešit, zda je dodavatel plátcem DPH nebo nikoli. Provedete tzv. samovyměření DPH, což znamená, že jako kupující musíte odvést DPH. Pokud splníte zákonem dané podmínky, můžete si toto DPH v daňovém přiznání také nárokovat zpět.

Tip Účty pro právnické osoby a živnostníky od ČSOB jsou bez poplatků za vedení a bez jakýchkoliv podmínek, a to včetně bezkontaktních platebních karet zdarma. Založte si firemní a podnikatelský účet online během pár minut.

Vedlejší pořizovací náklady

Další významnou položkou v nákladech jakéhokoli internetového obchodu jsou vedlejší pořizovací náklady. Tím se ve většině případů rozumí doprava, provize, pojištění atd. Tyto náklady musí být zahrnuty do hodnoty, ze které se vyměřuje DPH a clo. Zároveň tyto vedlejší pořizovací náklady vstupují do hodnoty zásob i z účetního pohledu a ke konci rozvahového dne by u neprodaného zboží neměly být účtovány v nákladech, ale měly by být zaúčtovány rozvahově.

Autoři:

Assida Fazliyeva, asistent daňového poradce

Studentka Vysoké školy ekonomické v Praze, oboru Účetnictví a finanční řízení podniku. V týmu EKP pracuje téměř půl roku na pozici asistent daňového poradce a chtěla by se dále rozvíjet hlavně v oblasti mezinárodního zdanění. Aktivně sleduje daňové novinky a navštěvuje semináře tykající se daňových a účetních problematik. Je aktivní v psaní odborných textů.

Jan Tecl, partner a daňový poradce

Je členem sekce DPH a sekce mezinárodního zdanění při Komoře daňových poradců v ČR. Hlavní specializací je zejména daň z přidané hodnoty a daň z příjmů právnických osob spolu s mezinárodním zdaněním a podnikovými kombinacemi. Soustředí se také na oblast real-estate a související problematiku.

Jan Tecl Vám pomůže se zpracováním mnoha typů daňových přiznání, jako například k DPH či dani z příjmů, a zaměřuje se také na mezinárodní zdanění nebo daňové dopady přeměn obchodních společností. Jan Tecl se dále specializuje na daňové kontroly a spory a zastoupí Vás tak při jednání se správcem daně.

Díky více než 10 letům praxe poskytuje dále odborná vyjádření v oblasti daní a účetnictví. Kromě dlouhodobější spolupráce se na Jana Tecla můžete také obrátit pro ad hoc poradenství. Ve své praxi pomáhal s mnoha podnikovými kombinacemi, při kterých bylo nutné také pomoci s účetním poradenstvím u některých kroků, poskytoval poradenství skupině cca. 20 nemovitostních společností se zahraničním prvkem nebo nastavoval daně a reporting u start-upů.

https://www.ekp.cz


Zpět