Co udělat před dovolenou a po ní: checklist pro podnikatele

Dovolenou by si během roku měli dopřát nejen zaměstnanci, ale také podnikatelé. Díky pracovnímu volnu předejdete syndromu vyhoření, který vám může znemožnit pracovat i několik měsíců, můžete načerpat novou inspiraci a přispět k růstu svého podnikání. Jak své podnikání na dovolenou správně připravit, abyste si ji užili bez starostí?

Proč je pro podnikatele dovolená důležitá?

Z celosvětových průzkumů vyplývá, že si velká část podnikatelů během roku nedopřeje potřebné volno. Odborníci se však shodují na tom, že výhody dovolené podstatně převažují nad zdánlivými nevýhodami.

Jednou z nesporných předností dovolené je „dobití baterií“, které je zásadní pro úspěch vašeho podnikání. Dovolená je také dobou, během které se velmi často rodí nové nápady a inspirace, které můžou výrazně přispět k růstu vašeho podnikání. Čas na sebe může být spojený i s novým pohledem na problémy, které vás trápí a brzdí v podnikání. Pokud jste si tedy už dlouho dovolenou nedopřáli, je čas to napravit.

Jak se připravit na dovolenou?

Kromě podnikatelů, kteří si během roku nedopřejí žádnou dovolenou, tvoří další skupinu podnikatelé, kteří si sice dovolenou naplánují, ale prakticky celou dobu na ní pracují. Z dovolené se tak nevrací odpočatí, ale mnohdy ještě vyčerpanější.

Co tedy udělat proto, abyste si mohli dovolenou užít na maximum, aniž by to mělo negativní dopad na vaše podnikání? Dokonale se na ni připravit.

Co udělat před dovolenou?

Každé podnikání je samozřejmě trošku jiné, takže je třeba kroky, které je nutné před dovolenou udělat, přizpůsobit svému vlastnímu podnikání. Obecně se však doporučuje zaměřit se na následující:

Včas o dovolené informujte

Abyste mohli odjet na dovolenou s klidem a čistým štítem, s předstihem o své nepřítomnosti informujte své klienty, spolupracovníky a dodavatele, aby s vaší dovolenou počítali a přizpůsobili jí své aktivity.

Nastavte si automatickou odpověď

Zabraňte tomu, aby zákazníci, kteří vás kontaktují e-mailem, měli pocit, že je ignorujete. Před odjezdem si na e-mailu nastavte automatickou odpověď, která bude zahrnovat informaci o tom, kdy budete opět k dispozici. Pokud je to možné, ideálně do e-mailu uveďte i kontakt na osobu, která vás v případě akutních záležitostí zastoupí.

Dokončete rozdělané projekty

Před dovolenou dokončete projekty se stanoveným deadlinem a několik týdnů před odjezdem přestaňte přijímat nové zakázky, abyste zabránili tomu, že vám množství práce přeroste přes hlavu.

Vyblokujte si termíny ve formulářích

Podnikáte ve službách a máte na webových stránkách rezervační formulář? Nezapomeňte si před odjezdem vyblokovat termíny, aby se vám nestalo, že se klienti objednají na termín, během kterého budete na dovolené.

Udělejte si pořádek na svém pracovním místě

Po dovolené existuje jen máloco horšího než to, když se vrátíte do naprostého chaosu a místo krásných vzpomínek na dovolenou budete mít plnou hlavu věcí, které musíte udělat. Před odjezdem proto doporučujeme uspořádat si složky na počítači i doručenou poštu a uklidit si svůj pracovní stůl.

Tip
Business kreditka od ČSOB chrání vaše podnikání. Získejte i vy pojištění prodloužení záruky zdarma, bezúročné období až 45 dní či slevu 0,4 Kč/litr paliva v síti EuroOil. Sjednání kreditní karty je zcela zdarma.

Práci delegujte

Podnikatelé mají často pocit, že nikdo nedokáže jejich práci nahradit a musí být na všechno sami. Tak to však ve většině případů není, řadu činností je možné delegovat, ať už na kolegy a podřízené nebo na externí pracovníky.

Užijte si dovolenou bez práce

Dovolená, během které jste celou dobu na příjmu a odpovídáte na e-maily, není dovolenou v pravém slova smyslu. Dovolte si věnovat tento čas jen a pouze sobě a své rodině. Vypněte si pracovní telefon i notifikace z e-mailů a dalších aplikací a dopřejte si během volna digitální detox.

Co udělat po dovolené?

Jste zpátky doma z dovolené, na které jste načerpali potřebnou energii a odpočinuli jste si od každodenních povinností? Vyčleňte si ještě chvilku na vybalení věcí a aklimatizování a poté se s chutí pozvolna pusťte do práce.

Neplánujte si však okamžitě nové schůzky a projekty, pravděpodobně budete muset dohnat několik restů, takže se zbytečně prací nezahlcujte. Nezapomeňte si zrušit automatickou odpověď v e-mailech, převezměte práci od svých spolupracovníků a začněte odpovídat na e-maily ve své schránce.

Stručně
  • Co udělat proto, abyste si mohli dovolenou užít na maximum, aniž by to mělo negativní dopad na vaše podnikání? Dokonale se na ni připravit.
  • Včas o dovolené informujte své klienty, spolupracovníky a dodavatele a nastavte si automatickou odpověď.
  • Dokončete rozdělané projekty, přestaňte přijímat nové zakázky a vyblokujte si termíny v rezervačních formulářích.
  • Udělejte si pořádek na svém pracovním místě a práci delegujte na své kolegy a podřízené nebo na externí pracovníky.
  • Užijte si dovolenou bez práce, vypněte si pracovní telefon i notifikace z e-mailů a dalších aplikací.
  • Po dovolené si neplánujte hned nové schůzky a projekty. Nezapomeňte si zrušit automatickou odpověď v e-mailech a převzít práci od svých spolupracovníků.

Zpět