19. díl: Biorytmy výrazně ovlivňují produktivitu práce. Naučte se s nimi pracovat

Priority v podnikání máte stanovené, práci skvěle zorganizovanou, ale vaše produktivita stále neroste? Efektivitu v práci ovlivňují nejen manažerské zručnosti, ale také schopnost pracovat s vlastní energií. Pokud vyjdete vstříc svým individuálním biorytmům, půjde vám to v práci vždy od ruky, a ještě vám zůstane více volného času na koníčky a odpočinek.

Jak efektivně pracovat a kvalitně odpočívat

Jak na práci, tak i na odpočinek musí být naše tělo i mysl připravené. A právě to, kdy máme pracovat a kdy zase odpočívat, nám říkají naše vnitřní hodiny – biorytmy. Jejich výzkumem se zabývá chronobiologie.

Biorytmy jsou cyklické, tedy pravidelně se opakující změny v lidském organismu, jejichž výsledkem je vzestup nebo útlum energie. Tyto změny probíhají na denní bázi, ale také na týdenní bázi a v několikatýdenních až ročních cyklech. Aby to bylo ještě složitější, každý člověk má tyto hodiny seřízeny jinak.

Biorytmus je zapsán v naší DNA, a tedy jej nelze nijak obelstít. Pokud budete pracovat v rozporu se svými biorytmy, podepíše se to na snížené produktivitě, vyšší chybovosti a v neposlední řadě i na vašem zdraví a nekvalitním odpočinku. Potřeby svého těla se jednoduše musíte naučit respektovat a vycházet jim vstříc. Jak na to?

Energie během dne opakovaně stoupá a klesá

Denní cyklus člověka má několik fází. Výzkumy prokázaly, že se v lidském organismu pravidelně střídají zhruba 90minutové fáze vysoké mozkové aktivity a 20minutové fáze nízké mozkové aktivity. Když je váš organismus ve fázi stoupající, máte rychlé a jasné myšlení, kreativní nápady a dostatek energie na složité úkoly. V klesající fázi se dostavuje únava, vyšší chybovost a náladovost.

Pokud tedy pracujete na náročném a důležitém úkolu a začnete pociťovat únavu, je dobré si od něj na 20 minut odpočinout a pak se k němu vrátit s jasnou myslí.

Jste skřivan, nebo sova?

Abyste lépe pochopili denní rytmus svého organismu, musíte navíc znát svůj chronotyp.

Ranní ptáčata

Skřivani nemají problém si přivstat, aby měli již brzy odpoledne v práci hotovo. Nejproduktivnější jsou kolem 10 dopoledne, útlum přichází kolem 14. Přesčasy jsou pro ně utrpením a s ohledem na nízkou výkonnost v odpoledních hodinách postrádají smysl.

Pokud jste i vy ranní ptáče, dělejte důležité a složité úkoly dopoledne. Odpoledne můžete odbavit rutinní práci. Nezapomínejte chodit včas spát a dodržujte spánkovou hygienu, abyste bez problémů usnuli.  

Noční sovy

Noční sovy naopak strádají, pokud je někdo nutí chodit do práce ráno. Ranní a dopolední hodiny potřebuje jejich organismus k odpočinku. Odpoledne zvládnou rutinní činnosti a večer dokáží být velmi kreativní a produktivní.

Jste i vy sova? Nezapomeňte volné dopoledne vyplnit smysluplnou činností, jinak vám nezbude čas na aktivní odpočinek. Den začínejte pozvolna a od nejjednodušších úkolů postupujte k těm nejsložitějším. Vstávejte každý den ve stejnou dobu, i když je to třeba až v 10.

Rozložte si pracovní úkoly podle dne v týdnu

Byť je biorytmus zapsán v naší DNA, organismus člověka se dokáže do velké míry adaptovat na vnější podmínky. Jedním z příkladů je i rozdílná aktivita organismu v různých dnech v týdnu. Lidé se naučili pracovat od pondělí do pátku, a tak se to naučil i náš organismus, který na konci pracovního týdne již očekává odpočinek. Jaké úkoly jsou tedy ideální pro jednotlivé dny?

Pondělky jsou prvním pracovním dnem, a proto je logické, že aktivita mozku „nabíhá“ postupně. Tento den je proto ideální věnovat rutinním činnostem – vyřizování běžné komunikace, reportům apod. Nejaktivnější je mozek v úterý a ve středu. Tyto dny lze věnovat týmovým schůzkám, brainstormingu, zavádění nových postupů či softwarů, školením, strategickým a kreativním činnostem.

Ve čtvrtek se dostavuje únava, ale aktivita mozku a míra soustředění je ještě stále poměrně vysoká. Čtvrtky jsou tak ideální pro klidnou individuální práci, jako jsou analytické a kontrolní činnosti. V pátek se mozek již připravuje na nadcházející odpočinek, soustředění klesá a dostavuje se zvýšená potřeba společenských kontaktů. Lidé jsou zároveň více uvolnění a otevření, a tak je vhodné pátky věnovat feedbackům, fyzické práci a méně formálním týmovým aktivitám.

Tip Jste OSVČ, podnikatel, firma, příspěvková organizace či úřad s obratem v bezhotovostních transakcích do 50 tis Kč? Požádejte o platební terminál nebo platební bránu na půl roku zdarma a přijímejte platby kartou. Stačí, když jste posledních 12 měsíců neakceptovali platby kartou a splňujete všeobecné podmínky pro využívání služby akceptace plateb kartou.

Cirkanuální rytmus vám pomůže se strategickým plánováním celého roku

Kromě denních a týdenních cyklů mají na náš organismus vliv i cykly delší – několikatýdenní, sezónní, či dokonce roční. Co se produktivity týče, je důležité zohlednit zejména roční období a s ním související změny v intenzitě slunečního záření.

Obecně lze říci, že nejproduktivnější jsou lidé v jarních měsících a na začátku podzimu, naopak v zimních a letních měsících výkonnost klesá. Mnoho lidí je například v zimních měsících velmi náchylných na sezónní afektivní poruchy neboli zimní deprese. Spouštěčem je právě nedostatek slunečního svitu. Jiní lidé zase mají v letních měsících výrazný problém se soustředěním.

Citlivost na sezónní změny je velmi individuální. Naučte se proto poslouchat své tělo a přizpůsobit tomu i své dlouhodobé pracovní plány. Lidé trpící sezónní depresí by v zimě měli zvážit delší volno v teplých krajinách a velké projekty odložit na jarní měsíce. Ti, co naopak v létě v kanceláři přímo trpí, zase můžou vyrazit na prodlouženou letní dovolenou a na podzim, kdy nic nerozptyluje jejich pozornost, vše dohnat.

Stručně
  • Biorytmy jsou cyklické změny v lidském organismu, jejichž výsledkem je vzestup nebo útlum energie. Tyto změny probíhají na denní bázi, ale také na týdenní bázi a v několikatýdenních až ročních cyklech.
  • V lidském organismu se pravidelně střídají zhruba 90minutové fáze vysoké mozkové aktivity a 20minutové fáze nízké mozkové aktivity.
  • Ranní ptáčata jsou nejproduktivnější kolem 10 dopoledne, útlum přichází kolem 14. Noční sovy potřebují ráno a dopoledne odpočívat, odpoledne zvládnou rutinní činnosti a večer dokáží být velmi kreativní a produktivní.
  • Produktivita je rozdílná i během týdne. V pondělí aktivita mozku „nabíhá“ postupně, nejaktivnější je mozek v úterý a ve středu.
  • Ve čtvrtek se dostavuje únava, ale aktivita mozku a míra soustředění je ještě stále poměrně vysoká. V pátek se mozek již připravuje na nadcházející odpočinek a soustředění klesá.
  • Na produktivitu má vliv i roční období a s ním související změny v intenzitě slunečního záření. Nejproduktivnější jsou lidé v jarních měsících a na začátku podzimu, naopak v zimních a letních měsících výkonnost klesá.

Zpět